Головна Новини Суспільство Екологія Україні загрожує дефіцит прісної води: чи далеко ми від екологічної катастрофи
commentss НОВИНИ Всі новини

Україні загрожує дефіцит прісної води: чи далеко ми від екологічної катастрофи

На рівень води, зокрема, впливає неконтрольована забудова берегів Дніпра.

30 липня 2024, 23:10
Поділіться публікацією:

 Україна може зіткнутися з дефіцитом прісної води через кілька причин, включаючи неконтрольовану забудову вздовж берегів Дніпра та бойові дії. Про це розповів еколог, директор Київського еколого-культурного центру, заслужений природоохоронець України Володимир Борейко під час чату на Главреді.

Україні загрожує дефіцит прісної води: чи далеко ми від екологічної катастрофи

Дефіцит прісної води (фото з відкритих джерел)

Борейко зазначив, що забезпечення України прісною водою є дуже серйозною проблемою. Він критикує метод так званого очищення річок за допомогою грейдерів, які нібито чистять дно річки, оскільки це не усуває справжні причини забруднення.

"Причина в тому, що практично скрізь береги річок розорані від урізу води. Якщо там немає трави і дерев, розорана земля потрапляє в річку, осідає на дно, і річка перетворюється на болото," – пояснив еколог.

Також Борейко підкреслив, що в Україні відсутня жорстка державна політика щодо річок, що призводить до масової забудови берегів Дніпра дачами.

Іншою значною проблемою є вирубка лісів. Борейко наголосив, що після припинення діяльності Екологічної інспекції бізнес має більше можливостей завдавати шкоди природі, оскільки відсутній належний контроль за діяльністю лісгоспів.

Крім того, Росія завдає значної шкоди водним ресурсам України, що також впливає на ситуацію з прісною водою.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, як глобальне потепління змінить погоду в УкраїніГлобальне потепління не означає, що кожне наступне літо буде спекотнішим за попереднє, оскільки коливання температур рік від року залишаться значними. Про це   розповів кандидат географічних наук, фахівець із фізики атмосфери та геокосмосу Денис Пішняк. Він зауважив, що твердження про те, що вже за кілька років ми будемо з ностальгією згадувати "прохолодне" літо 2024 року з температурами під 40 градусів, є перебільшенням. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини