Головна Новини Суспільство Екологія Росія знайшла новий шлях для доставки нафти: це загрожує катастрофою
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія знайшла новий шлях для доставки нафти: це загрожує катастрофою

Російські легкі танкери, які не мають захисту від льоду перевозять нафту через Арктику до Китаю.

17 вересня 2023, 16:10
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Росія почала транспортувати нафту через Арктику на танкерах, які не призначені для проходу через місця з кригою. Такі дії загрожують масштабною екологічною катастрофою у регіоні. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Financial Times.

Росія знайшла новий шлях для доставки нафти: це загрожує катастрофою

Криголам в Арктиці. Фото з відкритих джерел

Два російські танкери "Леонід Лоза" та "НС Браво" вирушили з Росії до Китаю через Північний Льодовитий океан.  Як зазначає Financial Times вперше одним із найнебезпечніших маршрутів у світі курсували кораблі з тонкими корпусами, які не мають посилень, щоб витримати тиск льоду.

Експерти видання оцінили, що ці танкери, які не є звичними криголамами, теоретично мають можливість рухатись через водойми на півночі у вересні та жовтні, однак це дуже ризиковано: лід може зруйнувати корпуси, які не мають належного укріплення.

"Використання танкерів не льодового класу значно підвищує й без того високу ймовірність аварії", — сказав представник Greenpeace Чарлі Кронік.

Подібної позиції дотримується і експерт із судноплавства та Арктики з організації Bellona Сігурд Енге, який назвав таку практику росіян "надзвичайно ризикованою".

Експерти наголошують, що рух льоду на таких ділянках дуже непередбачуваний, навіть за його відсутності потужні хвилі створюють високі ризики для танкерів. Наприкінці липня кілька суден зіткнулися з занадто товстим льодом у Східносибірському морі, і їх довелося супроводжувати за допомогою криголама.

Крім того, російські танкери "Леонід Лоза" та "НС Браво" мають 12 та 13 років відповідно. А у 2020 році російські інспектори повідомляли про корозії на борту останнього.

Після введення санкцій, Росія створила "тіньовий флот", якими намагається продавати нафту в інші країни. Росія все частіше використовує шлях через Арктику і таким чином перенаправляє продажі нафти на азійські ринки. Шлях з російського порту Приморськ поблизу Санкт-Петербурга до Китаю займає на 10 днів менше, ніж через Суецький канал, що заощаджує для Росії близько півмільйона доларів на паливі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у росіян залишилась лише одна можливість потрапити в Європу на автомобілях.

Також "Коментарі" писали, що Росія вимагає від Норвегії 440 млн рублів компенсації через оленів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини