Головна Новини Суспільство Екологія Офіс Генпрокурора назвав кількість екоцидів в Україні, за якими стоїть Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

Офіс Генпрокурора назвав кількість екоцидів в Україні, за якими стоїть Росія

Підрив дамби Каховської ГЕС один з екоцидів, які вчинила Росія в Україні.

22 червня 2023, 14:55
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Радник генпрокурора України Максим Попов заявив, що Росія здійснила 190 кримінальних злочинів проти навколишнього середовища в Україні, з них 14 підпадає під визначення екоцид. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на соцмережі Офісу генерального прокурора.

Офіс Генпрокурора назвав кількість екоцидів в Україні, за якими стоїть Росія

Екоцид в Україні. Фото з відкритих джерел

Попов вказує, що Україна намагається притягнути Росію до відповідальності за свої злочинні дії проти довкілля. Наразі процес відбувається у двох напрямках. Згідно з першим Україна оцінює завдані Росією збитки та створює механізм для притягнення до відповідальності Росії, як держави та стягнення відшкодування. Інший напрямок полягає в індивідуальних злочинах російських військових, які віддають та виконують накази керівництва країни.

Наразі Україна кваліфікує російські злочини проти довкілля за двома статтями в Кримінальному кодексі: ст. 438 — воєнні злочини та ст. 441 — екоцид. Попри це, поняття "екоцид" є досить новим, тому його наразі не має у міжнародних договорах. Однак Україна та коаліція Stop Ecocide International сприяю руху, який визнає екоцид міжнародним злочином.

"Європарламент прийняв резолюцію, якою радив внести зміни до відповідної Директиви ЄС, криміналізувати цей злочин на рівні держав-членів ЄС та доповнити Римський статут п’ятим злочином — екоцидом", — сказав Максим Попов.

Міндовкілля порахував, що наразі сума збитків, які Росія завдала навколишньому середовищу України через військові дії становить майже два трильйони гривень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що за оцінками українських науковців через російську агресію в Україні загинули десятки тисяч дельфінів та інших тварин.

Також "Коментарі" писали про розслідування NY Times, яке назвало винних у підриві Каховської ГЕС.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини