Головна Новини Суспільство Екологія Несподіване вторгнення в США: Америці загрожують суперсвині з Канади
commentss НОВИНИ Всі новини

Несподіване вторгнення в США: Америці загрожують суперсвині з Канади

Дикі свині стали небезпечним інвазійним видом у США та Канаді, де спричинили екологічну катастрофу.

28 листопада 2023, 18:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Популяція інвазійних канадських "суперсвиней", яких важко знищити, загрожує поширитися по всій території США. Тварини створили екологічну катастрофу, адже можуть переносити небезпечні хвороби та знищують посіви, завдаючи збитків на понад 2,5 мільярда доларів.

Несподіване вторгнення в США: Америці загрожують суперсвині з Канади

Суперсвині з Канади загрожують США. Фото з відкритих джерел

Дикі свині – це чужорідні тварини (інвазійні види) на американському континенті. Вперше їх завезли у 15 столітті іспанські конкістадори і з того часу деякі популяції диких кабанів бродили по континенту. Однак Канада та США зіткнулась з новою загрозою "суперсвиней", які є результатом схрещування диких кабанів з навичками виживання у природі та домашніх свиней, що мають високу плодючість.

Професор Університету Саскачевану Раян Брук, який є провідним спеціалістом Канади у питаннях інвазії стверджує, що в Америці сталась "екологічна катастрофа". Фахівець називає диких свиней "найбільш інвазивною твариною на планеті". У 1980-х роках у Канаді виникла спеціальна програма для фермерів, яка заохочувала вирощувати свиней, однак у 2000-х роках вона зазнала краху. Деякі розчаровані фермери масово випустили тварин на волю, що викликало сьогоднішню кризу.

Раян Брук пояснює, що свині пристосувались до канадських холодних зим і наразі популяція диких тварин у США оцінюється у 6-9 млн осіб. Це розумні тварини, які їдять усе, зокрема сільськогосподарські та дикі види рослин. Інвазивні види завдають значних збитків у США, і лише на диких свиней припадає 2,5 млрд доларів щорічно.

Дикі тварини також можуть бути агресивними до людей. У 2019 році в Техасі свиня вбила жінку. Крім того, від диких свиней існують загрози для тваринництва.

"Вони можуть принести на свиноферми такі руйнівні хвороби, як африканська чума свиней. І вони швидко розмножуються, свиноматка може мати шість поросят у посліді і виростити два посліди на рік", — говорить Брук.

Це означає, що якщо знищувати кожного року 65% диких свиней, то популяція цих тварин все одно буде збільшуватись. Цікаво, що полювання на свиней лише погіршує ситуацію. Мисливці вбивають 2-3% тварин, тоді як інші свині стають більш обережними, що ускладнює їх відстеження та подальше винищення.

Раян Брук розповідає, що для більшості штатів Канади знищення диких свиней є неможливим, однак у США ситуація з цим інвазійним видом не така безнадійна. Деякі штати успішно борються та зменшують поголів’я диких свиней. Головне, за словами вченого, полягає в тому, щоб мати систему, яка рано виявляє диких тварин, а потім швидко реагує та запобігає виникненню екологічної катастрофи.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Іспанія страждає від гібридних "суперкроликів", які завдають величезні збитки.

Також "Коментарі" писали, що вчені з'ясували причину таємничої загибелі 10 мільярдів крабів у Беринговому морі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

SS

28 листопада 2023, 18:23

Хохлы с канады мигрируют в америку7!))) Эка новость))) Свиньи любят где лучше))


Новини