Головна Новини Суспільство Екологія На відновлення підуть роки: що відомо про стан води в Десні
commentss НОВИНИ Всі новини

На відновлення підуть роки: що відомо про стан води в Десні

У Чернігівській та Сумській області зібрали 31 тону загиблої риби

13 вересня 2024, 14:50
Поділіться публікацією:

Ситуація із забрудненням води річок Сейм та Десна стабілізувалася. Експерти розповіли навіть про покращення стану води, однак не скрізь. Про ситуацію детальніше розповіли у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України, повідомляє портал "Коментарі".

На відновлення підуть роки: що відомо про стан води в Десні

Заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко розповіла що у водах Сейму, в точках, де почався рух забруднення територією України, вміст розчиненого кисню досяг норми –  4 міліграми на дециметр кубічний. За словами посадовиці, мор риби не фіксується. У Десні забруднення сповільнилося, фіксується точково та має неоднорідний характер.

За її словами, для збору загиблої риби у Чернігівській області наразі задіяно 15 човнів та 142 фахівця. Місцева влада та небайдужі громадяни, наразі вже зібрали 31 тонну загиблої риби – 12 тонн 150 кг у Сумській та 19 тонн на Чернігівській областях.

Наразі забруднення пройшло Десною вже 242 км. За оновленими даними прогнозу Укргідрометцентру, забруднена вода орієнтовно може досягнути Київщини 14-16 вересня. 

За словами директора УкрГМІ ДСНС України та НАН України Володимира Осадчого, за допомогою супутникових знімків було оцінено обсяг забрудненої води, яка потрапила у річку Сейм з цукрового заводу в Курської області  – це близько 5600 тонн. Ця маса за декілька годин знищила весь розчинений кисень у воді, що призвело до наслідків, які останні тижні спостерігалися у Сеймі. 

Водночас за словами директора Інституту гідробіології НАН України Сергія Афанасьєва, екосистеми річок Сейм та Десна можуть відновитися за 2-3 роки. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що буде з водопровідною водою у Києві.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини