Головна Новини Суспільство Екологія Британський археолог-любитель розшифрував найдавніше письмо в історії Homo sapiens
commentss НОВИНИ Всі новини

Британський археолог-любитель розшифрував найдавніше письмо в історії Homo sapiens

Археолог-аматор зміг розшифрувати значення печерних малюнків з часів кам’яного віку, що залишили Homo sapiens 20-25 тис. років тому.

16 січня 2023, 12:20
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Археолог-любитель Бен Бекон розшифрував те, що експерти описують як "перше відоме письмо в історії Homo sapiens". Свої результати спільно з науковцями Бекон опублікував у статті Cambridge Archaeological Journal. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на BBC.

Британський археолог-любитель розшифрував найдавніше письмо в історії Homo sapiens

Археолог-аматор Бен Бекон. Фото з відкритих джерел

Британець Бен Бекон вдень реставрує меблі, а ввечері проводив аматорський аналіз наскельних малюнків. Ці малюнки присутні в понад 400 печерах по всій Європі і найстарші з них мають вік близько 25 тис. років. Археологи були збентежені значенням крапок та інших знаків на малюнках. Письмо було виявлено ще 150 років тому, проте ніхто не мав змогу розшифрувати його. Тому Бен Бекон вирішив спробувати розшифрувати ці позначки.

67-річний чоловік провів багато годин в інтернеті та Британській бібліотеці, переглядаючи фотографії печерних малюнків і таким чином зібрав якомога більше даних. Почавши роботу над дослідженнями археолог-аматор зміг залучити до своєї команди друзів та науковців – два професори британських університетів.

Британський археолог-любитель розшифрував найдавніше письмо в історії Homo sapiens - фото 2

Спільними зусиллями з’ясувалось, що письмо з крапками та іншими символами стосується репродуктивних циклів тварин, а також місячного календаря. Наприклад, лінії чи крапки означатимуть місячні місяці. Чотири такі знаки відповідають за четвертий місяць після початку весни. Тоді символ, схожий на букву Y, використовувався для позначення часу пологів певних тварин. Це важливе відкриття, яке показує, що знання про сезон розмноження своїх жертв міг допомогти людям кам'яного віку формувати великі стада тварин, які були базою харчування для них.

"Результати показують, що мисливці-збирачі Льодовикового періоду першими використовували системний календар і позначки для запису інформації про основні екологічні події в цьому календарі", — говорить професор Пол Петтітт з Даремського університету.

Британський археолог-любитель розшифрував найдавніше письмо в історії Homo sapiens - фото 3

Бекон вважає, що це відкриття може змінити наше розуміння спільнот кам’яного віку.

"Їх традиційно вважали забобонними людьми, які намагаються використовувати мисливську магію, щоб вбивати тварин. Знаки є науковою базою даних, яку вони створюють протягом багатьох років, а іноді й десятиліть", — говорить археолог-аматор.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про британського ведучого, який поглузував з Путіна в прямому ефірі.

Також "Коментарі" писали про дослідження, яке показало найрозумнішу породу собак.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини