Головна Новини Суспільство події Звернення Зеленського на 55-й день війни: про що говорив президент – на що слід звернути увагу
commentss НОВИНИ Всі новини

Звернення Зеленського на 55-й день війни: про що говорив президент – на що слід звернути увагу

Єднання українців та допомога західних союзників – головне, що сьогодні потрібно Україні для перемоги над агресором

20 квітня 2022, 15:35
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський виступив із черговим зверненням, зробивши основні акценти на підсумках 55-го дня повномасштабної агресії Росії. Експерти спеціально для видання "Коментарі" оцінили меседжі.

Звернення Зеленського на 55-й день війни: про що говорив президент – на що слід звернути увагу

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Звернення президента спрямоване на подальше згуртування української нації

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник вважає, що Володимир Зеленський вдало вибрав тезовий ряд. І хоч не сказав нічого такого, чого не говорив раніше, але збудував вірний логічний ланцюжок. А саме – покладання провини за війну на РФ (що абсолютно виправдано), концентрація уваги міжнародної спільноти на тому, що нам потрібно більше зброї (і більш потужної, щоб не лише захистити себе, а й зменшити кількість жертв серед мирного населення), концентрація уваги наших західних партнерів на тому, що Україна воює не лише за себе, а й за весь цивілізований світ (з чим теж не посперечаєшся).

"Все це – абсолютно логічні та зрозумілі і всередині України, і за її межами (мова, зрозуміло, перш за все, про демократичні країни) меседжі, – зазначає експерт. – Для внутрішнього споживача, крім іншого, був ще ряд посилів. І те, що світ об'єднався довкола України. І те, що Росія перетворюється на ізгоя (з нею співпрацюють лише окремі маргінали, причому це явище не має системного характеру). І те, що українці вдало протистоять "другій армії світу". Усі ці меседжі спрямовані на подальше згуртування української нації. Не стільки навколо певної особистості, скільки навколо ідеї важливості продовження боротьби заради своєї свободи, незалежності, свого майбутнього".

Також президент згадав законопроект щодо врегулювання правового режиму на тимчасово окупованих територіях.

"Я роки чотири акцентував, що існуюча законодавча база абсолютно не відображає суті російсько-української війни. Зрештою, влада це усвідомила. Жаль, що тільки після широкомасштабного вторгнення РФ. Безумовно, слід наводити нормативно-правову базу відповідно до нових реалій. По-перше, поклавши на країну-агресора відповідальність за все, що відбувається на тимчасово окупованих територіях. По-друге, максимально продемонструвавши, що ми не відмовляємось і не відмовимося від цих територій та людей, які там проживають. Що ми за них боротимемося", – наголошує Микола Мельник.

За його словами, всі поставлені у зверненні теми – актуальні.

"Про що президент не сказав, то це про помилки – і своїх, і Генштабу, та інших представників вищого військово-політичного керівництва країни за попередні два роки. Коли ми завзято намагалися зазирнути у вічі Путіну і побачити там світ, – нагадує експерт. – Утім, зараз глава держави все робить правильно. Не слід у час концентруватися на негативі. Акцент слід робити на позитивних речах, перемогах. Стимулюючи суспільство до продовження боротьби, в якій ми обов'язково здолаємо ворога".

У новому зверненні Зеленського немає двозначних смислів – він пояснив, чому ми потребуємо не лише фінансової та гуманітарної допомоги, а й військової

Кандидат політичних наук, політичний експерт Дмитро Гаврилюк оцінює сказане президентом як заклики до прямої дії. Насамперед, адресованої європейським лідерам.

"Йдеться про конкретизацію допомоги Україні. Про збільшення якості цієї допомоги, – пояснює експерт. – Надавати нам останні зразки радянського озброєння, це, звісно, добре. Але нам, особливо в умовах активізації з боку агресора "Донбаської кампанії", потрібне сучасне озброєння. Причому як оборонне, так і наступальне. Про це й каже президент. Також глава держави наголошує, що Україна не збирається використовувати отримане озброєння у завойовницьких, терористичних цілях. Адже ми – не Росія".

Дмитро Гаврилюк вважає абсолютно правильними меседжі Володимира Зеленського, що така допомога нам потрібна тут і зараз. Що її не можна відкладати, бо ціна за затримку – чергові жертви серед українців унаслідок російської агресії. І таку допомогу, зазначає експерт, нам уже надають Польща, Нідерланди, Словаччина, Велика Британія, низка інших європейських країн. І, звісно, США.

Також експерт наголошує, що президент у своєму зверненні висловив упевненість – Україна готова до чергової хвилі російської агресії. Ми не боїмося окупантів. І продовжити давати їм сильну відсіч. На Донецькому, Луганському, Харківському напрямках. І не лише там.

"При цьому президент у своєму зверненні продемонстрував розуміння серйозності ситуації. Саме тому закликає зарубіжних партнерів до конкретних дій. Паралельно наголошуючи, що ЗСУ – це потужна сила, яка б'є російську армію-орду. Але потребує підтримки сучасними видами озброєння", – пояснює Дмитро Гаврилюк.

Він також вважає важливим наступний меседж, озвучений Зеленським, – що агресивні дії росіян, їхні варварські обстріли цивільної інфраструктури, їх звірства на окупованих територіях, їхнє фактичне стирання з землі Маріуполя, роблять все менш можливими переговори. Подібна риторика, зазначає експерт, свідчить, що українська політика дорослішає. І "українська красуня" не терпітиме, як сподівався Путін, а продовжить давати відсіч.

"У новому зверненні Зеленського немає двозначних смислів, – каже експерт. – Простими словами він пояснює, чому ми потребуємо не лише фінансової та гуманітарної допомоги, а й військової. І якщо ми зазнаємо поразки, якщо у нас не буде достатньо інструментів для захисту, то – гріш ціна ЄС. Та й усьому так званому Західному світу. І що потім Росія прийде за ними... Упевнений, що меседжі будуть почуті. І що ми матимемо необхідну допомогу. І що ми обов'язково переможемо".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Пентагоні повідомили, що сьогодні авіапарк України значно збільшився, він у рази більший, ніж був ще два тижні тому.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини