Головна Новини Суспільство події Звернення Джонсона до нардепів ВР: чому це важливо – як ще Британія може допомогти перемогти росію
commentss НОВИНИ Всі новини

Звернення Джонсона до нардепів ВР: чому це важливо – як ще Британія може допомогти перемогти росію

Офіційний Лондон уже підтвердив, що з Україною – до перемоги

3 травня 2022, 10:53
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон 3 травня виступить із віртуальним зверненням до депутатів Верховної Ради України. При цьому The Guardian вже стало відомо, про що говоритиме глава британського уряду. Чому це звернення таке важливе для Джонсона та України? Як українсько-британські відносини можуть розвиватися після російсько-української війни, наша перемога, яка – лише питання часу? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Звернення Джонсона до нардепів ВР: чому це важливо – як ще Британія може допомогти перемогти росію

Борис Джонсон. Фото: з відкритих джерел

Великобританія може реалізувати своє стратегічне завдання і при цьому стати однією з країн, які допомагають побороти вже сучасний нацизм – рашизм

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков розмірковує так:

"Вкотре Великобританія показує, що є лідером умовної Європи у вирішенні цього конфлікту, у підтримці України проти російської агресії. Після виходу Великобританії з Євросоюзу, їй потрібно було знайти якесь нове місце під сонцем. А війна РФ проти України відкрила до певної міри і таку додаткову можливість. Тим більше, що Великобританія досить давно виступала з контрросійською позицією. Розглядаючи (і як показав час – цілком логічно) РФ як можливого супротивника. І зараз Великобританія може реалізувати і своє стратегічне завдання (зайняти провідну позицію в Європі), і стати однією з країн, які допомагають побороти вже сучасний нацизм – рашизм".

За словами експерта, українсько-британські відносини продовжуватимуть зміцнюватися. Він звертає увагу, що останні 7 років триває активне нарощування товарообігу. І нагадує про революційне рішення з боку Великобританія, яка стала першою країною, яка повністю скасувала мита та квоти для українських товарів, щоб допомогти нашій економіці вистояти у воєнний час.

"При цьому Великобританія автоматично стає одним із ключових хабів для реекспорту української продукції. І, звичайно, є величезна допомога Україні сучасним озброєнням із боку офіційного Лондона, – наголошує Сергій Биков. – Плюс – під час нещодавнього візиту прем'єра Бориса Джонсона до України він наголосив, що його країна готова взяти шефство над Київською областю, щоб максимально швидко відновити знищену рашистами інфраструктуру. І загалом регіон. Стратегічне співробітництво розширюється. Тут можна згадати і вектор створення міжнародного об'єднання Україна-Великобританія-Польща. З можливим приєднанням балтійських країн та Туреччини. Розмови про такий союз були ще до війни. І після неї явно активізуються".

Зараз для України дуже важливою є військова підтримка з боку Британії

Голова Центру політичних студій "Доктрина", політичний консультант Ярослав Божко зазначає, що серйозне потепління у відносинах із Лондоном для Києва розпочалося не через війну, а раніше.

"Багато в чому це відповідало двостороннім інтересам: Британія диверсифікувала свою зовнішню політику, шукала нових торгових партнерів для експорту та імпорту після виходу з ЄС. Україна ж отримувала ще одного адвоката на Заході, торгові бонуси, можливість отримувати оборонні постачання та розвідувальну інформацію", – пояснює Ярослав Божко.

На його думку, зрештою саме для Британії з усіх країн умовного "Старого Світу" найбільш вигідна та актуальна поразка РФ у цій війні.

"Лондон виступав проти тісного зв'язку німецького промислового бізнесу та російської сировини. Наголошував, що це спричиняє і політичні наслідки. І ми в цьому переконалися щодо обережної риторики Берліна щодо всього, що пов'язано з агресією РФ, антиросійськими санкціями, військовою підтримкою України", – наголошує експерт.

Ярослав Божко очікує, що у перспективі взаємодія Лондона та Києва посилиться. Причому в міру вичерпання можливостей та потреб у військовій сфері пріоритетним стане економічний та гуманітарний трек.

"Однак це вже питання мирного часу та підготовки до нього, – наголошує експерт. – Зараз для України дуже важлива й військова підтримка з боку Британії, і те, що вона зняла всі обмеження для українських компаній на торгівлю (це – серйозна допомога нашим виробникам у такі складні часи)".

Читайте також на порталі "Коментарі" — розриви по всій Білгородській області знову розбудили росіян.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини