Головна Новини Суспільство події ЗСУ говорять замість дипломатів: чому переговори з РФ тепер не на часі – коли зміниться ситуація
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗСУ говорять замість дипломатів: чому переговори з РФ тепер не на часі – коли зміниться ситуація

Ситуація кардинально змінюється і вже РФ має проявляти інтерес, щоб виходити на переговори з Україною про завершення війни

17 травня 2022, 17:25 comments1063
Поділіться публікацією:

За словами радника керівника Офісу президента України Михайла Подоляка, українська та російська сторони призупинили переговори з питань припинення війни. У РФ це також визнали, запевняючи, що саме Київ фактично вийшов із переговорів. У свою чергу, WP опублікувало статтю, в якій наголошується, що час для укладання якоїсь угоди між Україною та Росією ще не настав. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ситуацію із переговорним процесом.

ЗСУ говорять замість дипломатів: чому переговори з РФ тепер не на часі – коли зміниться ситуація

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Після відомих подій у Бучі розмовляти з країною-терористом, убивцями, мародерами дуже складно

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик наголошує, що переговорний процес – тією чи іншою мірою – не припиняється. Консультації відбуваються. Але назвати це повноцінними раундами переговорів щодо погодження тих чи інших формулювань та документів, звичайно, не можна.

"Після відомих подій у Бучі розмовляти з країною-терористом, убивцями, мародерами дуже складно. Тим паче, що за весь геноцид, який вони влаштовували та влаштовують (не лише під Києвом та Харковом, а й по всій Україні, включаючи той самий Маріуполь), несе відповідальність не лише Путін, а й вся держава під назвою РФ. Відповідно, не думаю, що у нашого керівництва є бажання брати на себе якусь моральну відповідальність укладати якісь мирні угоди із таким агресором. І виходити на якісь компроміси навіть якщо цього хочуть наші західні партнери", – пояснює Віталій Кулик.

За його словами, є певні позиції, які вже висловлені владою, які підтримуються суспільством, щодо яких є консенсус усередині України. Це повернення ВСІХ окупованих з 2014 року територій, зокрема Донбасу та Криму.

"На мій погляд, треба ставити більш високу планку. А саме – завдання поразки Російській Федерації з подальшою дерашизацією цієї території, розчленуванням її на незалежні держави, судом над військовими злочинцями. Ціль виглядає поки не зовсім реалістично, – визнав Віталій Кулик. – І на цьому етапі війни до неї не так близько, як хотілося б. Але, на мою думку, іншої можливості вийти з цього протистояння у світу (не тільки про Україну) вже не існує. Ворог має бути розбитий остаточно та безповоротно. І так, щоби ніколи не зміг піднятися".

Говорити про переговори зарано, бо сама Росія до них не готова

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков наголошує, що саме Україна з першого дня війни виступала за те, щоби проводити мирні переговори. Зазначаючи, що укладання миру можливе лише за умови, якщо РФ піде, як мінімум, на ті позиції, які були станом на 23 лютого 2022 року.

"Росія ж продемонструвала, що не готова на цей крок. І продовжила обстріли Маріуполя, умовну Битву за Донбас, спроби наступу на півдні, множачи військові злочини. Плюс – країна-агресор так і не розблокувала українських портів. І так далі… Що залишається Україні? Просити про якийсь світ? Ні. Тим більше, що до нас йдуть нові постачання озброєння, а до Росії – нові санкції, що наша армія успішно відкидає ворога. Вже очистили від нього Київську область, наразі очищаємо Харківську. Там ЗСУ вже вийшли на кордони із РФ. Тож говорити про якісь мирні переговори в таких умовах справді рано", – упевнений Сергій Биков.

Насамперед, продовжує він, бо сама Росія до них не готова, продовжуючи мовити про "успішну спеціальну операцію", мету якої нібито "будуть виконані".

Але чим швидше буде просування української армії, звільнення від російських окупантів дедалі більшої кількості населених пунктів, тим швидше РФ сама дійде необхідності проведення конструктивних мирних переговорів, упевнений глава ІНПОЛІТ.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на Банковій назвали причини, чому переговорний процес із Росією зайшов у глухий кут.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини