Головна Новини Суспільство події ЗМІ дізналися, що генсек ООН запропонував Лаврову за повернення до зернової угоди
commentss НОВИНИ Всі новини

ЗМІ дізналися, що генсек ООН запропонував Лаврову за повернення до зернової угоди

Навіть у Кремлі вважають пропозиції Гутерріша "надто хорошими", щоб бути справжніми

8 вересня 2023, 14:52 comments3344
Поділіться публікацією:

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш направив голові МЗС РФ Сергію Лаврову лист із чотирма пропозиціями в обмін на відновлення участі країни-агресора у "зерновій угоді". Як повідомляє портал "Коментарі", подробиці листа стали відомі виданню "Bild".

ЗМІ дізналися, що генсек ООН запропонував Лаврову за повернення до зернової угоди

Антоніу Гутерріш. Фото: з відкритих джерел

У матеріалі йдеться, що Москва отримала листа від Гутерріша ще до зустрічі президента Туреччини Ердогана з російським диктатором Володимиром Путіним. Зустріч відбулася 4 вересня, а лист із пропозиціями генсека ООН було надіслано 28 серпня.

Як зазначає видання, у листі Гутерреш пропонує "чотири конкретні наріжні камені угоди між секретаріатом ООН та Росією", які мають призвести до відновлення Чорноморської зернової ініціативи.

Перша пропозиція – повернення держбанку РФ до SWIFT. За даними Bild, Гутерреш нібито запропонував Лаврову скасувати фінансові санкції, запроваджені Євросоюзом проти Російського аграрного банку у червні 2022 року.

Зокрема, генсек ООН пропонує використовувати спеціально створену дочірню компанію російського банку, що потрапив під санкції, під назвою RSHB Capital SA для обходу санкцій, і ця компанія буде підключена до SWIFT.

Друга пропозиція – страхування російських кораблів від українських атак в Азовському та Чорному морях. Як пише видання, Гутерреш у другому пункті "серйозно пропонує" Лаврову застрахувати російські кораблі від атак України в Азовському та Чорному морях.

"Спільно фінансована ООН страхова компанія для експорту російських продуктів харчування та добрив може розпочати роботу з Lloyd's протягом 4-6 тижнів", — йдеться у листі.

Крім того, за даними журналістів, генсек ООН пропонує не лише страхування вантажів, а й страхування "каско та P&I".

Третя пропозиція – повернення РФ заморожених активів. Генсек ООН нібито запропонував Лаврову допомогти Росії повернути активи до ЄС, заморожені санкціями.

"ООН може й надалі допомагати розморожувати заморожені активи російських компаній із виробництва добрив у ЄС", — йдеться у листі.

Як пише Bild, генсек ООН сказав Лаврову, щоб той надав список конкретних рахунків чи активів і пообіцяв, що ООН працюватиме з відповідними органами ЄС на основі цих запитів.

Четверта пропозиція — російським кораблям знову дозволять заходити до країн ЄС. За даними Bild, Гутерреш нібито запропонував "забезпечити ефективний доступ російських суден, які перевозять продукти харчування та добрива, до портів ЄС шляхом швидких портових дозволів".

ООН нібито готова розглянути "подальші варіанти полегшення доступу російських судів до портів ЄС у контексті торгівлі сільськогосподарською продукцією, включаючи спрощені процедури надання відповідних дозволів, зокрема, перед виходом із російських портів".

З цією метою, за даними журналістів, представники Гутерреша в ООН уже "провели переговори з Європейською комісією та окремими представниками портової влади (Німеччина, Бельгія, Іспанія, Нідерланди)".

Як зазначає видання, у канцелярії генсека ООН на запит журналістів на цей лист не відповіли.

Читайте також на порталі "Коментарі" — глухий кут переговорів Ердогана з Путіним – що тепер буде із зерновим коридором.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини