Головна Новини Суспільство події Зляканий чи втомлений: куди подівся Путін із різкою риторикою про Україну – чи усвідомив він свою помилку
commentss НОВИНИ Всі новини

Зляканий чи втомлений: куди подівся Путін із різкою риторикою про Україну – чи усвідомив він свою помилку

Замість нових погроз на адресу Заходу Путін більше виправдовувався за розв'язану війну проти України

9 травня 2022, 16:35 comments1954
Поділіться публікацією:

Президент країни-агресора – Росії – Володимир Путін під час параду на Червоній площі зробив низку заяв щодо війни проти України. Але так і не наважився оголосити нам цю війну офіційно. Про що говорять путінські заяви та те, в якому вигляді росіяни проводять цьогорічні паради? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Зляканий чи втомлений: куди подівся Путін із різкою риторикою про Україну – чи усвідомив він свою помилку

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Путін лише виправдовувався за те, що зробив, вирішивши не нагнітати

Експерт Інституту постінформаційного суспільства, медіаексперт, заступник міністра інформполітики (2017-2019 рр.) Дмитро Золотухін зазначає:

"Всупереч прогнозам та дискусіям навколо оголошення війни, та мобілізації з боку путіна, він обрав іншу лінію поведінки. По суті, відмовився від подальшої ескалації та займається лише тим, що виправдовує вже прийняті та реалізовані ним катастрофічні рішення".

Експерт наголошує, що навіть проліт т.зв. "літака судного дня" було скасовано.

"Не зовсім ясно, якою була причина? Технічні проблеми самого літака (командного пункту на випадок ядерної війни) чи рішення путіна не нагнітати ситуацію. Можливо, і те, й інше", – розмірковує Дмитро Золотухін.

Він зазначає, що й " оголошення війни " , й у оголошення повальної мобілізації путіну вимагає голосування у Державній Думі.

"Рішення не просто необхідно підтримати, а й підтримати одноголосно. Публічний прояв відмови проголосувати (навіть якщо депутат не прийшов на роботу) розцінювався б як публічний крах путінського режиму, – пояснює експерт. — Очевидно, тому було ухвалено рішення не ризикувати, а продовжувати приховану мобілізацію, розсилаючи повістки без особливого галасу. У результаті Путін лише виправдовується через те, що вже зробив".

Судячи з зовнішнього вигляду Путіна, його сьогоднішніх заяв, він зрозумів, що зробив фатальну помилку, наважившись на відкрите вторгнення в Україну

Експерт Українського інституту політики Микола Спиридонов наголошує, що Путін виглядав відверто стомленим. Навіть певною мірою – наляканим.

"Не було жодних різких заяв, які прогнозувалися. Ні офіційного оголошення війни (все так і називають "спеціальною військовою операцією"), ні оголошень мобілізації (побоюючись, можливо, повторення 1917 року, коли мобілізація в Російській імперії призвела до революції). Нічого подібного не пролунало. Путін здебільшого виправдовувався за відкрите вторгнення в Україну, яке триває третій місяць, – зазначає експерт. – Схоже, він відчуває, що у російському суспільстві ця війна непопулярна. І хоч про це не прийнято говорити вголос, багато хто замислюється — задля чого всі ці втрати, як людські, так і економічні, іміджеві? І Путіну довелося займати позицію того, хто захищається. Мовляв, він не мав іншого вибору, інакше б... І так далі".

І ця позиція, і низка інших сигналів кажуть, що президент РФ шукає вихід із цього конфлікту, вважає Микола Спиридонов.

"Похорони все йдуть, а економіка падає все глибше. Є відчуття, що Путін визрів для того, щоб припинити бойові дії. Але тут уже вирішуватимуть, схоже, верховний головнокомандувач України Володимир Зеленський та наша армія – чи маємо ми ресурси відвоювати свої території. І, виходячи з цього, орієнтуватися на перемир'я, деякі більш глобальні угоди чи подальше протистояння. Схоже, що відкривається вікно можливостей для реального припинення бойових дій, для переговорів на прийнятних для України умовах. Судячи з зовнішнього вигляду Путіна, за його сьогоднішніми заявами, він зрозумів, що зробив фатальну помилку, наважившись на відкрите вторгнення до нашої країни. Що наробив масу бід не лише Україні, а й Росії. І створюється відчуття, що поки Путін шукає вихід із цієї ситуації, його оточення шукає можливість для усунення президента РФ від влади, що, можливо, прискорить закінчення війни", – зазначає експерт.

Микола Спиридонов упевнений, що рано чи пізно українська армія відвоює тимчасово окуповані території. Але якщо нам потрібна пауза для накопичення сил, мабуть, є сенс йти на переговори для її отримання, наголошує він.

Сил та можливостей у РФ воювати далі залишається все менше

Путінські заяви 9 травня вказують на те, що його апетити помітно впали. Таку думку висловив політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун.

"На відміну від "лютневих тез" Путіна, коли він періодично вихлюпував власне бачення історії світу, СРСР, України, ролі Росії, сьогодні все перетворилося на мляве пояснення необхідності вторгнення в нашу країну. Мовляв, це запобігання діям НАТО щодо його гіпотетичного розширення та ймовірних агресивних дій проти РФ. Враховуючи, що російське суспільство не сприйняло такого попереднього "аргументу" т.зв. "військової спецоперації" як "денацифікація" (термін, пояснити який у Кремлі так і не змогли), що є військові, м'яко кажучи, не успіхи, Путін змушений шукати якісь дуже прості, банальні, звичні для російської пропаганди та обивателя причини, чому в Україні пачками гинуть російські солдати", – пояснює політолог.

Він акцентує, що від Путіна очікувалася значно радикальніша риторика. У стилі тієї, з якою він робив заяви про початок спецоперації в Україні. Але зараз ніби випарувалася більшість попередніх тез. І це говорить про те, що сил і можливостей РФ воювати далі залишається все менше, робить висновок Максим Джигун.

"Відсутність тієї ж авіації та досить слабкий набір військової техніки, який "парадив" у Москві та інших російських містах, також свідчить про те, що проти нас Кремль покинув усе, що міг. І багато з цього "всього" вже "утилізовано" українцями", – наголошує експерт.

За його словами, теза Путіна про те, що завдання Росії – не допустити розширення НАТО впритул до російських кордонів – взагалі виглядає безглуздим.

"Фінляндія та Швеція, досі нейтральні, з високою ймовірністю вже влітку стануть новими членами Альянсу. Саме через російську агресію проти України, – нагадує Максим Джигун. – Збільшивши межі країн НАТО з РФ (Фінляндія – сухопутну, Швеція – морську). У результаті всі російські ультиматуми і невиправдана агресія вдарили по Росії. Держави-члени НАТО збільшують війська на кордонах з РФ та Білоруссю, різко зросли військові формування у Східній Європі. Незабаром біля кордонів із РФ з'являться ще дві країни Альянсу. Україна замість демілітаризації отримує сучасне озброєння від західних партнерів. Росія ж отримує санкції, розірвання всіх попередніх контрактів, результат іноземних компаній, знищення іміджу щодо держави, що ставиться на протязі довгих років. Все це в найближчому майбутньому призведе до краху путінського режиму".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли в ексклюзивному інтерв'ю нашому виданню — у чому важливість Криму для вторгнення РФ — чи є сенс в ударі Кримського мосту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини