Головна Новини Суспільство події "Злив" Росією розмов офіцерів Бундесверу: про що настав час задуматися Європі
commentss НОВИНИ Всі новини

"Злив" Росією розмов офіцерів Бундесверу: про що настав час задуматися Європі

Росія кілька десятиліть вкладала величезні кошти у створення шпигунської інфраструктури в Європі загалом, а особливо у Німеччині

3 березня 2024, 11:25 comments6450
Поділіться публікацією:

Канцлер ФРН Олаф Шольц підтвердив справжність записів, оприлюднених російськими пропагандистами, на яких німецькі офіцери обговорюють передачу Україні далекобійних ракет Taurus та знищення Кримського мостуВіце-голова парламентської групи "Зелених" Агнешка Брюггер звинуватила російського диктатора Володимира Путіна в тому, що він намагається дестабілізувати ситуацію в Німеччині. Про що свідчить факт оприлюднення даних записів? Як ситуація може розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

"Злив" Росією розмов офіцерів Бундесверу: про що настав час задуматися Європі

Німеччина. Фото: із відкритих джерел

РФ демонструє свої можливості шпигунства

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі розмірковує так:

"Ситуація говорить про те, що Росія, як і раніше, має розгалужену мережу резидентури в Німеччині. І дозволяє собі робити подібні "зливи", не побоюючись, що резидентура буде якось засвічена. Тобто РФ демонструє свої можливості шпигунства".

На думку експерта, це завдало відчутного удару (нехай і короткочасного) по канцлеру Шольцу, по керівництву Бундесверу.

"А я нагадаю, що міністр оборони ФРН – Борис Пісторіус – це політик із найвищим рейтингом із Кабінету міністрів Шольца. Спроба дискредитувати правлячий режим у Німеччині частково вдалася, вважає Маяким Ялі. – Зрозуміло, що буде розслідування. Але поступово скандал загасне. Це, все ж таки, не смерть колишніх шпигунів, як було з убивством Скрипалів у Великій Британії. Потроху скандал зійде на "ні". Але німецька сторона та її спецслужби зокрема зрозуміли, що потрібно проводити активнішу роботу щодо знешкодження російського впливу та російської агентури".

Росія, наголошує політолог, кілька десятиліть вкладала величезні кошти у створення шпигунської інфраструктури в Європі в цілому, а особливо в Німеччині. Тим більше, що в останній були напрацювання ще часів СРСР (у тій частині, що була НДР). До того ж, у Німеччині проживають мільйони громадян колишнього СРСР та нинішньої РФ. Що допомагає Кремлю формувати шпигунські сітки, констатує Максим Ялі.

Можливо до загроз з боку РФ у Європі, нарешті, почнуть ставитись адекватно

Кандидат наук із держуправління Юрій Гаврилечко вважає, що факт оприлюднення записів ні про що не говорить. Це, пояснює він, стандартна частина діяльності з інформаційної боротьби за умов війни.

"А ось факт проведення переговорів на відкритій платформі WebEx, що прирівнюється до обговоренням у громадському місці при великому скупченні народу, говорить про вкрай байдуже ставлення до організації системи безпеки подібних зустрічейЄвропа давно не воювала і вже встигла забути про те, як має бути організована система безпеки, інформаційна в тому числі. Після руйнування Берлінського муру та закінчення Холодної війни витрати на оборону та безпеку знижувалися практично в усіх країнах НАТО. У РФ не просто перестали бачити загрозу, а й досі її ігнорують! Подібне розгільдяйство дозволяє російським спецслужбам почуватися в Європі майже як у себе вдома, адже на них просто не звертають уваги та згадують лише після чергового медійного скандалу", – констатує експерт.

Можливо, продовжує він, накопичення таких фактів стимулює перехід кількості у якість – і до загроз з боку РФ у Європі, нарешті, почнуть ставитись адекватно.

"Чекаємо на політичні рішення та збільшення фінансування військових програм та зростання військових бюджетів у ЄС. Це перший та найважливіший показник зміни політичної позиції та визнання серйозності проблеми", – зазначає Юрій Гаврилечко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можливе пряме зіткнення НАТО з РФ: про що говорить натяк Макрона.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

3 березня 2024, 12:03

Світ змінюється, нове постійне попереду. Ті хто тримається старого бандерівського шароварного зашморгу будуть аутсайдерами. Мова віра шаровари схрони нацизм ..., сировинність країни, ведуть до оборонних укріплень часів печерних малоправославних. Золоті правила не діють. Аутсайдери, які не хочуть змінюватись і їх юдейські корумповані ідеологи, які звикли заробляти на негараздах, будуть програвати. Україна програла тому що не хотіла змінюватись.


Новини