Головна Новини Суспільство події Зима здивує температурами: кліматологиня розповіла, що очікує українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Зима здивує температурами: кліматологиня розповіла, що очікує українців

Віра Балабух розповіла, яка буде погода в Україні взимку 2023-2024

16 листопада 2023, 21:55 comments3827
Поділіться публікацією:

Погода в  українських регіонах  цієї зими  прогнозується  аномально теплою і без  великих опадів. Очікують, що середня температура повітря   кожного зимового місяця  на 2−3 градуси перевищить  кліматичну норму 1991−2020 років.

Зима здивує температурами: кліматологиня розповіла, що очікує українців

Зима в Україні (фото з відкритих джерел)

Такий прогноз оприлюднила   керівник  відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух,  інформує NV. Прогнозистка стверджує, що зими  за останні 30 років стали значно теплішими,  якщо порівнювати з попередніми десятиліттями. Зокрема,  за  вказаний час, температури повітря за сезон підвищувались майже на 1,5 градусів.  Найбільше потепління спостерігають протягом січня –  другий зимовий  місяць  видавсь  на 2,0 -2,5 градуси тепліший, ніж  був  в  1961−1990 роках.

Віра Балабух нагадує, що цьогоріч  період від  серпня та й сам  жовтень в  нашій країні  видавсь  аномально теплим,  стовпчик термометра в   українських регіонах  показував вищу температуру  за увесь  час ведення інструментального спостереження.

Синоптик  говорить, що цьогорічний  грудень року може бути на 2−3 градуси тепліший від показників, які фіксувались  цього місяця  за  останні десятиріччя.  Тому  на значних  територіях  нашої  країни  протягом цього  місяця переважать плюсові температури повітря. Морози час від часу теж будуть,  проте періоди з аномально високою температурою можливі на досить тривалий час.

В  січні та лютому  нового року теж  можуть  фіксувати  вищу за норми температура повітря. За цей час, зокрема, в січні та лютому  показники можуть перевищити кліматичну норму на 2 градуси.

Ще прогнозистка  зазначає, що, коли прийде лютий  2024 року, погода в  українських регіонах може  видатись  дуже нестійкою. Останнього зимового місяця   може активізуватись  циклонічна діяльність, і тому очікують, що випаде  більше опадів,  ще збільшуватиметься швидкість вітру. Якими саме будуть  опади -  йтимуть  дощі  чи сніг – залежить  від того, яка буде температура повітря.

Разом з тим, синоптик уточнила, що сильні морози на територіях  українських регіонів цієї зими малоймовірні, окрім територій на  високогір'ях  Карпат. Цьогорічна  зима   прогнозується  такою, як і минулого року,  чи ще теплішою. Можливий  сильний  холод  в той період, коли  відбуватимуться затоки арктичного повітря, але такі періоди за часом  будуть переважно короткочасні.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що коли Україну буде замітати снігом

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини