Головна Новини Суспільство події Жителів ОРДЛО хочуть зробити "піддослідними кроликами": чому мовчить світова громадськість
commentss НОВИНИ Всі новини

Жителів ОРДЛО хочуть зробити "піддослідними кроликами": чому мовчить світова громадськість

В ОРДЛО дві третини лікарень заповнені хворими на COVID-19, зростання захворюваності не припиняється

26 жовтня 2021, 13:55 comments1039
Поділіться публікацією:

На тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей дві третини лікарень заповнені хворими на коронавірус. Про це повідомляє Східна правозахисна група. Головне управління розвідки Міністерства оборони України давно попереджало, що жителі створених РФ квазіутворень (т.зв. "ЛНР" і "ДНР") можуть стати "піддослідними кроликами", вакцинуючись від COVID-19 російським препаратом "Sputnik Light". Про що говорить те, що відбувається? Чому немає гучної реакції світової спільноти? Відповіді на ці та інші запитання в ексклюзивному інтерв'ю виданню "Коментарі" допомогли знайти наші експерти.

Жителів ОРДЛО хочуть зробити "піддослідними кроликами": чому мовчить світова громадськість

Коронавірус. Фото з відкритих джерел

В ОРДЛО не допускають інших вакцин. Як і в РФ – вся монополія варіаціям Sputnik

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської ВДА (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука підтримує зв'язок із людьми, які вимушено проживають на окупованій частині Донбасу, симпатизуючи Україні. Тож знає інформацію з перших вуст.

"За словами місцевих жителів, якщо дивитися хронологію, коли в Україні запроваджували досить жорсткі, серйозні обмеження, дивлячись на сусідню РФ, влада тн. ЛДНР розповідала про те, що ковіда немає, що це паніка. Там активно працює Російська православна церква (РПЦ), скептичне ставлення якої до пандемії добре відоме. Не готовий говорити про низький рівень якості "Sputnik Light" (тут слово – медикам), яким щеплюють мешканців окупованої частини Донбасу. Але факт залишається фактом – рівень захворюваності та смертності там величезний", – зазначає Георгій Тука.

За його словами, у спалаху захворюваності винні і РФ, і її маріонеткові режими в ОРДЛО.

"Доходило до феномена. Коли закривали КПВВ для в'їзду на територію України, створюючи штучні перешкоди, паралельно збільшували кількість рейсів для переміщення ОРДЛО на територію Ростовської області РФ. При тому, що на той момент ця область входила в топ російських регіонів за рівнем захворюваності на коронавірус, – розповідає Георгій Тука. – Ну і, як відомо, що до ОРДЛА не допускають інші вакцини. Як і в РФ — вся монополія варіаціям Sputnik".

Щодо ігнорування того, що відбувається з боку світової громадськості, то, як пояснює Георгій Тука, проблеми України пішли для неї далеко не на перший план, не кажучи вже про проблеми мешканців Донбасу. Що не дивно.

"У країн європейського континенту на першому місці – процеси, пов'язані із поширенням пандемії саме в їхніх державах. Плюс пов'язані з цим проблеми медицини, ізоляції, карантинних обмежень, невдоволення населення із цього приводу. Внутрішні домінують. До того ж гостро постає питання забезпечення природним газом напередодні опалювального сезону. Що підштовхує у бік реагування саме на ці проблеми, а не десь там далеку частину окупованого Донбасу", – резюмує експерт.

Високий рівень смертності в ОРДЛО пов'язаний із тим, що росіяни поставили не сертифікований препарат

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгірьов звертає увагу, що нині в ОРДЛО поширений новий штам ковіда – Дельта та Дельта Плюс. А російська вакцина до ладу не могла впоратися і з легшими варіантами. Що вже казати про модифіковану версію "корони".

За словами експерта, реакції світової спільноти немає, бо є невиразна інформаційна політика з боку офіційних представників Києва.

"Йдеться про те, що, на жаль, ця ситуація не піднімається гідним чином на Мінських переговорах та інших міжнародних майданчиках, – пояснює Дмитро Снєгірьов. – Слід було наголосити, що незважаючи на так званий "гуманітарний характер" постачання вакцин з РФ на окуповані території, рівень смертності від ковіда там значно перевищує загальносвітовий. Зараз, за офіційною статистикою самопроголошених "міністерств охорони здоров'я" у "ДНР" та "ЛНР", рівень смертності серед тих, хто заразився, – близько 12-14%. Тоді як у світі цей показник у середньому 1,7% -2%".

Експерт зазначає: якщо станом на кінець липня на території т.зв. "ЛНР" було зареєстровано близько 6,5 тисячі хворих на ковід, померло 574, то на 25 жовтня там уже – 17,5 тис. хворих і близько 2,2 тисячі померлих. У липні зайшов т.зв. "гумконвой" з російською вакциною "Sputnik Light". За ідеєю, рівень смертності мав би знизитися, а він збільшився у кілька разів.

"На мій погляд, такий високий рівень смертності насамперед пов'язаний із тим, що росіяни поставили до ОРДЛО не сертифікований препарат. Якщо "Sputnik V" не отримав погодження для використання від Європейського агентства з лікарняних виробів та Всесвітньої організації охорони здоров'я, то вакцина "Sputnik Light" не пройшла сертифікацію навіть на території РФ. Відповідні випробування мають закінчитися лише у грудні. Тоді як до ОРДЛО "Sputnik Light" завозили вже з лютого 2021 року. Фактично окуповані території України використовуються країною-агресором як плацдарм для випробування несертифікованих вакцин. Використовується статус "сірих зон", де не діє ні українське, ні російське законодавство", – вважає Дмитро Снєгірьов.

На його думку, є ще важливий момент, на якому українській владі слід акцентувати увагу під час відповідної інформаційної кампанії.

"Дані про вакцинування на території РФ вносяться до єдиного порталу державних та муніципальних послуг – для формування електронного сертифікату. Так от, у "ЛНР" та "ДНР" немає доступу до цих систем. І це вакцинування не дійсне навіть на території РФ, не кажучи вже про те, що не дійсне на території всіх інших країн", – пояснює Дмитро Снєгірьов.

Читайте також на порталі "Коментарі" – лікар розповів, коли припиниться зростання захворюваності на COVID-19.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини