Головна Новини Суспільство події Жадан закликав більше не називати українців російськомовними: які альтернативи
commentss НОВИНИ Всі новини

Жадан закликав більше не називати українців російськомовними: які альтернативи

Сергій Жадан виступив проти того, щоб вживати термін "російськомовні українці".

12 листопада 2023, 14:15 comments2664
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Популярний український письменник та поет Сергій Жадан вважає, що Україні потрібно позбутись терміну "російськомовні українці", адже він створює неправильні уявлення про громадян України. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інтерв’ю Сергія Жадана для Яніни Соколової.

Жадан закликав більше не називати українців російськомовними: які альтернативи

Сергій Жадан про російськомовних українців. Фото з відкритих джерел

Сергій Жадан розповів, що під час використання терміну "російськомовні українці", ми одразу вказуємо, що такі люди нібито не знають українську мову, і що вона для них є чужою. 

"Мені здається, це не зовсім правильно, ну це не точно, тому що все-таки більшість із нас двомовні, ми щонайменше білінгви", — пояснює Сергій Жадан.

Письменник наголошує, що в ситуації, коли людина спілкується російською, це не ознака не знання української мови.

"Навіть якщо людина говорить російською, це ж не означає, що вона не знає української. А називаючи її російськомовною, ми автоматично відрізаємо від неї цю українську мовність", — каже Жадан.

Крім терміну "російськомовні українці" Сергій Жадан також вказав на термін "російськомовні міста". За словами письменника після вторгнення в Харкові стало набагато більше української мови. Жадан називає цей процес якісними та невідворотними змінами.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що мовознавиця Ірина Фаріон потрапила в мовний скандал через заяви про солдатів ЗСУ, який вона назвала "збродом" та відмовилась назвати українцями через те, що вони розмовляють російською.

Також "Коментарі" писали про міністерку Ольгу Стефанішин, яка пояснила, чи потрібен захист російської мови в Україні. Вона заявила, що в Україні немає юридично оформленою жодної російської меншини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини