Головна Новини Суспільство події Зернова угода під питанням: на які спекуляції йде РФ – чого прагне
commentss НОВИНИ Всі новини

Зернова угода під питанням: на які спекуляції йде РФ – чого прагне

Переговорні "гойдалки" якийсь час продовжуватимуться, але, враховуючи, що "зерновий коридор" вигідний усім, його дія, швидше за все, буде продовжена

14 лютого 2023, 12:32 comments1625
Поділіться публікацією:

Міністерство інфраструктури України заявило, що Росія саботує перевірки суден, які прямують до українських портів для відвантаження сільгосппродукції. Кількість нових суден, що входять під навантаження, продовжує зменшуватись у портах Одеси. Тим часом Москва надсилає сигнали, що може не продовжити дію "Зернової угоди", термін якої спливає в березні. Чого чекати від битви на продовольчому фронті? Як можуть повестися Росія та Туреччина, що слід робити Україні? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Зернова угода під питанням: на які спекуляції йде РФ – чого прагне

Зернова угода. Фото: з відкритих джерел

Очікувано Росія йде на спекуляції

Президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Алекс Ліссітса вважає, що нічого несподіваного не відбувається. Минулої осені, нагадує він, ми вже "з боєм" проходили питання продовження роботи "зернового коридору". На думку експерта, всі чудово розуміють, що одна РФ тут не зможе щось зробити, навіть якби їй дуже хотілося.

"Питання стоїть на порядку денному ООН, у продовженні роботи угоди зацікавлена турецька влада. І хоч після катастрофічного землетрусу увага до цієї теми з боку офіційної Анкари буде меншою, проте зацікавленість, безумовно, залишається", – наголошує Алекс Ліссітса.

За його словами, спекуляції з боку РФ були абсолютно очікуваними.

"Вона вимагає не лише допустити більше її продукції на світові ринки, а й відкрити трубопровід аміаку з Тольятті до Одеси, скасувати деякі санкції (зокрема, пов'язані з фінансуванням та страхуванням їхнього експорту). Думаю, переговорна гойдалка якийсь час триватиме. Але з огляду на те, що "зерновий коридор" вигідний усім, його дію, швидше за все, продовжать. А вже про деталізацію умов ми дізнаємося пізніше", – зазначає президент УКАБ.

Росія робитиме все, щоб зруйнувати ті канали експорту українських зернових, які насилу вдалося налагодити з серпня минулого року

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук розмірковує так:

"Наївно було б очікувати від РФ виконання взятих на себе зобов'язань, хоч би якими вони були. Ця країна виткана з тотальної брехні. Коли Росія бачить, що програє війну, вона робить ставку на теплово-енергетичний геноцид, на руйнування української економіки, на те, щоб вигнати якнайбільше людей із країни. У такому ж ракурсі вона діятиме щодо "зернової угоди" – топити кораблі, доглядати їх днями, підкидати міни, зривати угоди, робити все, щоб зруйнувати ті канали експорту українських зернових, які важко вдалося налагодити з серпня минулого року".

І це триватиме, прогнозує експерт, поки Україна не матиме достатньої зброї, щоб раз і назавжди покінчити з цією імперією зла.

"Туреччина, як бачимо, поглинена усуненням наслідків руйнування, підготовкою до виборів. Ердогану явно вже не до місії миротворця, – наголошує Ярослав Романчук. – ЄС, США, НАТО нарешті сподіваюся, прокинулися і почнуть активізувати дії щодо постачання зброї. Усі питання щодо продовольчої безпеки та взагалі глобальної безпеки вирішують зараз ЗСУ – на полі бою".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у війні настає переломний момент: у США звернулися із попередженням до України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини