Головна Новини Суспільство події Зернова угода і смерть Вадатурського: як це може бути пов'язано - кому дісталося зерно Нібулона
commentss НОВИНИ Всі новини

Зернова угода і смерть Вадатурського: як це може бути пов'язано - кому дісталося зерно Нібулона

У ОП схильні думати, що загибель Олексія Вадатурського була умисним убивством

1 серпня 2022, 21:55 comments3284
Поділіться публікацією:

У понеділок, 1 серпня, перший корабель з українським зерном пішов "зеленим коридором". У той же час все зерно належить якимось трейдерам, корпораціям. І, як відомо, під час обстрілів Миколаєва вночі 31 липня загинув Герой України, власник найбільшої зерноторгової компанії "Нібулон" Олексій Вадатурський. Чи не пов'язані дві ці події? Чи може бути, що зараз хтось продає зерно "Нібулону"? Чи не могло так статися, що Вадатурський був проти продажу зерна зі знижкою, а його смерть зовсім не випадкова? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Зернова угода і смерть Вадатурського: як це може бути пов'язано - кому дісталося зерно Нібулона

Олексій Вадатурський. Фото: із відкритих джерел

Смерть Вадатурського є серйозним ударом по українській економіці

Політичний експерт директор Communication group Володимир Манько нагадує, що найбільший зернотрейдер в Україні, Олексій Вадатурський, загинув у своєму будинку. І не можна виключати, що РФ била по ньому навмисно. До речі, навіть новий генпрокурор України Андрій Костін в ефірі національного телемарафону зазначив, що одна із версій цього ракетного удару – цілеспрямоване вбивство Вадатурського та його родини.

"Можливо, таким чином, агресор хотів зірвати чи ускладнити виконання угоди з боку України. І не факт, що не досягне свого. Хто тепер стане власником зерна Вадатурського? Хто його продаватиме? Можливо, розпочнуться суперечки за це зерно між приватними особами, а можливо, зерно націоналізує державу, – розмірковує експерт. – Користуючись цим Росія посилить експорт власного зерна, адже повного ембарго на цей вид товарного експорту для них не ввели".

Так чи інакше, резюмує Володимир Манько, смерть Вадатурського є серйозним ударом по українській економіці. Його компанія "Нібулон" постачала країну валютою, створювала робочі місця, сплачувала податки.

Дивна смерть Вадатурського породжує підозри, що тут щось нечисто

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов розмірковує так:

"З огляду на те, що саме Росія є більшим гравцем на світовому продовольчому ринку, ніж Україна, наше зерно становить для неї конкуренцію. І вона могла піти на цілеспрямований ракетний удар по будинку Вадатурського, щоб посіяти ще більше смути в українському аграрному секторі".

Але тут, зазначає експерт, є дві складові.

"Перша – так, нам дійсно необхідно розвантажувати порти та елеватори. Через Констанцу можна протягнути до одного мільйона тонн зерна на місяць, а через українські морські порти минулого року за той же час витрачалося п'ять-шість мільйонів, – пояснює Андрій Золотарьов. – Зрозуміло, що пропускна спроможність наземним транспортом залишає бажати кращого. Як кажуть експерти в аграрній сфері, Вадатурський мав ідею пошуку альтернативних шляхів експорту. Навіть збирався будувати термінал на Дунаї. Тепер усі плани підвисли в повітрі з огляду на те, що Вадатурський був стрижневою фігурою в "Нібулоні" – цій великій аграрній корпорації, яка була ключовим гравцем на ринку зерна".

Але є й друга складова – чиє ми продаємо зерно? Чи не вийшов, зазначає політолог, що ми за зерновими угодами допомагаємо "Каргілу" та іншим аграрним гігантам насамперед. І лише до другої вирішуємо свої проблеми.

"Тому – так, дуже дивний ракетний обстріл саме того крила будівлі, де була спальня покійного президента "Нібулона". У поєднанні з досить дивними маневрами навколо експорту. Повідомлення про те, що Єгипет розірвав угоду на експорт українського зерна. Потім повідомлення, що це просто розірвання старих контрактів задля укладання нових. Безумовно, завдано серйозного удару по українському аграрному бізнесу. І так зрозуміло, що справи в українських великих аграріїв точаться не дуже. Враховуючи їхню закредитованість і ті наслідки, які отримали через війну, в тому числі через величезні труднощі з експортом. Чи не вийде так, що замість українських компаній, на наш аграрний ринок, по суті монопольно, зайдуть транснаціонали? З огляду на все це дивна смерть Вадатурського породжує підозри в тому, що тут щось нечисте", – резюмує Андрій Золотарьов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Байден пропонує Путіну переговори: про що заява президента США – чи це може принести мир в Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини