Головна Новини Суспільство події Зернова угода: чи вдасться умовити Росію – що буде з експортом українського зерна
commentss НОВИНИ Всі новини

Зернова угода: чи вдасться умовити Росію – що буде з експортом українського зерна

Є загроза завдання ударів по кораблях, коли вони завантажуватимуться в українських портах або будуть перебувати у наших водах

2 листопада 2022, 12:47 comments2342
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Путін намагається виставляти умови для продовження зернової угоди. Тим часом Туреччина запевняє, що суховантажі під її прапором продовжать вивозити сільгосппродукцію з України, незважаючи на призупинення участі РФ у зерновій угоді. А президент України Володимир Зеленський закликає створити надійний та довгостроковий захист "зерновому коридору". Як події можуть розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Зернова угода: чи вдасться умовити Росію – що буде з експортом українського зерна

Зерно. Фото: з відкритих джерел

Росіяни не будуть атакувати кораблі, які йдуть зерновим коридором під юрисдикцією Туреччини, або просто в нейтральних водах

Аналітик українського аграрного ринку, заступник директора "ПроАгро Груп" Марія Колесник вважає, що є два найбільш реалістичні варіанти розвитку подій. І обидва, наголошує вона, залежать не від України.

"Перший варіант базується насамперед на позиції Туреччини (меншою мірою – ООН). Туреччиною лідер Ердоган явно зацікавлений у тому, щоб зерновий коридор працював. Тим самим наголошує на значущості Туреччини в регіоні, – пояснює експерт. — І, як на мене, Анкара продовжуватиме діяти саме в такому ключі. Це є позитивним для нас сценарієм. Україна тоді продовжить експорт морем (сушею ми не зможемо перевозити такі обсяги), наші партнери й надалі отримуватимуть зерно, ціни на нього опустяться (після заяви РФ про призупинення операції вона пішла вгору)".

Другий сценарій – негативний, якщо країна-агресор почне бити нашими портами.

"Не думаю, що росіяни атакуватимуть кораблі, які йдуть зерновим коридором під юрисдикцією Туреччини, або просто в нейтральних водах. Але є загроза завдання ударів по кораблях, коли вони завантажуватимуться в українських портах або перебувають у наших водах, – попереджає Марія Колесник. – Це відлякуватиме як власників суден, так і тих, хто хоче придбати українське зерно. Від нинішньої Росії очікується будь-яких неадекватних кроків. А те, що міжнародне співтовариство зважиться на військові конвої для зернового коридору, я сумніваюся".

Підтримка "зернового коридору" потрібна не лише Україні, а й багатьом іншим країнам

Народний депутат VIII скликання, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко розмірковує так:

"Важливо щоб ми не опустили руки. Ми – це не лише Україна, а й увесь світ. Бо зерновий коридор – це не лише питання наповнення нашого бюджету, а й питання світової продовольчої безпеки".

Експерт упевнений, що Зеленський не піде на умови Путіна – і не сяде задля гарантій безпеки зернового коридору з ним за стіл переговорів, щоб заморозити конфлікт.

"Зрозуміло, що Кремль хоче зупинити на невизначений час бойові дії, залишивши російські війська там, де вони перебувають на сьогодні. Тобто припинити деокупацію наших територій. Такого не буде! Що тоді робити? Потрібно посилювати наш тиск на ООН, залучити країни, які дуже зацікавлені у продовженні роботи зернового коридору. Це Китай, Саудівська Аравія, Єгипет, що є найбільшими споживачами українського продовольства. Можна підключати країни європейського континенту – ті ж Великобританії та Італії, які купують багато нашого зерна. Кожна із цих країн має військові кораблі. По одному від кожної достатньо, щоб убезпечити зерновий коридор, – пояснює Леонід Козаченко. – Звичайно, важливим є приєднання до цього процесу Туреччини. Та й ООН може тримати там пару своїх кораблів – на різних умовах, із різних джерел. Але тримати цей коридор нам треба всім разом!".

Тому що, наголошує експерт, це потрібно не лише Україні, а й багатьом країнам. Тоді коридор стабільно працюватиме, а росіяни не зможуть складати дурниці, ніби ми замість зерна нібито веземо зброю і б'ємо їх кораблями. На думку Леоніда Козаченка, саме така схема може спрацювати.

Угода працюватиме, можливо, з провокаціями, періодичними призупиненнями, але – буде діяти

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій зазначає:

"Зважаючи на те, що заявляє і як діє Туреччина, вона має намір, будь-що-будь, зберегти роботу зернового коридору. Як мінімум – пропускати судна під турецьким прапором та забезпечувати їм захист. Судна під іншими прапорами, швидше за все, якийсь час не будуть задіяні. Або ж їх задіють щонайменше".

Для Ердогана та його країни, пояснює експерт, зернова угода – це глобальний проект, який демонструє турецьке лідерство у світі азіатських та африканських країн, на вплив де серйозно претендує Туреччина.

"Один турецький експерт, виступаючи вчора на французькому телеканалі, на запитання про можливу російську блокаду зернового коридору відверто засміявся. І пояснив, що російські флагмани виведені з ладу, а флот РФ атакований у Севастополі – на місці базування. Тож блокувати шляхи пересування суховантажів із зерном країні-агресору нема чим. Навіть якщо вона спробує вивести якісь із кораблів, що залишилися в строю, вони виявляться вразливими для нашого озброєння", – наголосив Олександр Палій.

Але це не означає, продовжує він, що Росія не намагатиметься створити проблеми.

"Вона може, наприклад, запустити міни шляхом прямування зернових караванів. Або вдарити протикорабельними ракетами якимсь кораблем. Однак навряд чи РФ піде на це, вважає експерт. — Вона може скільки завгодно пити, намагатися якось схилити Туреччину на відмову від угоди, але Анкарі це не потрібно. Думаю, угода працюватиме, можливо, з провокаціями, періодичними призупиненнями, але буде".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україна вже знає, як боротися з іранськими ракетами: голова ВП Андрій Єрмак розкрив подробиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини