Головна Новини Суспільство події Зелений коридор для зерна: що може вирішитись завтра в Туреччині - як натиснути на росію
commentss НОВИНИ Всі новини

Зелений коридор для зерна: що може вирішитись завтра в Туреччині - як натиснути на росію

Поки бойові дії продовжуються, слабо віриться, що експорт зерна та повноцінну роботу морських портів України вдасться відновити

12 липня 2022, 20:55
Поділіться публікацією:

Українська сторона підтвердила участь у зустрічі у Стамбулі у середу, 13 липня. Нагадаємо, що там мають відбутися переговори щодо відвантаження українського зерна на міжнародні ринки за участю представників України, Туреччини, Росії, а також делегації ООН. Чого чекати та чому? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Зелений коридор для зерна: що може вирішитись завтра в Туреччині - як натиснути на росію

Зерно. Фото: з відкритих джерел

Російські кораблі з портів, окупованих Бердянська та Криму, постачають за фальшивими документами зерно в турецькі порти

Кандидат політичних наук, експерт-міжнародник, старший аналітик Центру досліджень сучасної Туреччини Євгенія Габер зізналася, що обережно ставиться до будь-яких заяв щодо прогресу чи прориву у переговорах. У тому числі щодо розблокування морського експорту українського зерна.

"Очевидно, що це складний процес, – пояснює вона. – І що потрібний не просто факт зустрічі, а конкретні домовленості щодо конкретних модальностей перевезення зерна у Чорному морі. Безумовно, нам важливо відновити такий експорт. Але не слід забувати, що є питання національної безпеки України. І саме їх слід ставити на перше місце".

Євгенія Габер нагадує про коментарі з боку українського МЗС, що наша країна готова підтримувати будь-які формати розблокування портів під егідою ООН. Але для нас ключовими залишаються конкретні механізми безпеки чорноморських портів України.

З боку Туреччини (на рівні президента, міністра оборони) неодноразово звучали заяви про те, що протягом найближчих днів вдасться досягти певних домовленостей. Потрібно розуміти, що є внутрішньополітична складова у всьому цьому процесі. Коли такі заяви робляться публічно – це певний тиск, який дипломатично підштовхує конфліктуючі сторони до переговорів", – пояснює експерт.

Звісно, продовжує вона, Україна налаштована конструктивно. І активно шукає альтернативні шляхи постачання своєї продукції на міжнародні ринки. Так, після звільнення острова Зміїний через гирло Дунаю вдалося частково відновити постачання.

"Мені здається, як один із варіантів (і лише у разі отримання реальних гарантій безпеки) переговори у Стамбулі мають право на існування. Але не заради підтримки певного градуса політичної риторики, – наголошує експерт. – Україна, безумовно, вдячна турецькій стороні за дипломатичні ініціативи та роль посередника. У той же час ми добре знаємо про наявність проблеми торгівлі краденим українським зерном. Російські (і не тільки) кораблі з портів, окупованих Бердянська та Криму, постачають за фальшивими документами це зерно в турецькі порти. І це питання також треба вирішувати. І тему розблокування українських портів та торгівлі краденим українським зерном слід розглядати у комплексі".

Є припущення, що розблокування портів може статися вже до зими, проте висуваються прогнози щодо ще року-двох війни

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко розмірковує так:

"Росія широко використовує у своїх інтересах і енергетичний шантаж, і спровоковану їй гуманітарну кризу, яка відображається і на цінах на сировину, і на проблемах з продовольством. Для низки африканських країн, особливо бідних, відсутність постачання зерна з України означає голод. Про це не говорили колеги з ПАР, Гани".

За словами експерта, турецький лідер Ердоган, виступаючи посередником, отримує іміджеві плюси . До того ж ситуація дозволяє йому балансувати між Заходом (тим самими партнерами по НАТО) і Росією. Мовляв, не можу вводити санкції проти РФ, зокрема тому, що це завадить переговорним процесам.

"На жаль, прогресу від переговорів у Туреччині я не чекаю. Тема вже обговорювалася. Зрушень, як ми бачили, не було. І що змінилося відтоді? Росіяни продовжують агресію, є небезпека їхнього просування на Одесу. У такій ситуації Україна не буде готова піти на розмінування акваторії без найпотужніших гарантій безпеки. Наразі таких гарантій нам ніхто не дав", – пояснює Катерина Одарченко.

Вона підкреслює, що в найближчому майбутньому, звичайно, розблокування портів відбудеться. Але це, на думку експерта, буде, швидше, у рамках загального пакету мирних домовленостей, ніж тут і зараз – під час активної фази війни.

"Є припущення, що це може статися вже до зими, проте висуваються прогнози щодо ще року-двох війни. Ситуація немає швидкого рішення. Спочатку Росія має відмовитися від своїх ультиматумів. Чого вона поки що, схоже, робити не збирається", – резюмує Катерина Одарченко.

Від думки Вашингтона багато в чому залежатиме підсумковий результат переговорів

Головред інформагентства УкрПрес Інфо, політексперт Олексій Воронцов зазначає, що це будуть переговори між військово-політичними антагоністами Україною-Росією, а також представниками місії ООН і самої Туреччини як рефері.

"Ця зустріч унікальна як така – як в історичному періоді, так і на сучасному етапі. Згідно з анонсами, експерти України, Туреччини, Росії та ООН обговорюватимуть функціонування морських коридорів для експорту зернових. Для української сторони ключовим елементом позиції є питання безпеки", – наголошує експерт.

Очевидно, продовжує він, що у світі назрівають передумови глобальної гуманітарної катастрофи через те, що блокування морських каналів в азово-чорноморському басейні фактично зруйнувало всі логістичні ланцюжки.

"Планетарний голод, вірніше, його очікування призвело до панічних настроїв у всій світовій економіці. Спостерігаються падіння індексів котирувань акцій, підвищення цін, безробіття, масові політичні та соціальні протести. Це ті маркери, які свідчать, що деструктивні процеси у світі на низькому старті", – зазначає Олексій Воронцов.

На його думку, якщо вдасться забезпечити безпечний "Зерновий коридор" та розблокувати порти, то, швидше за все, через протоки Босфор та Дарданелли протягом найближчих 6-8 місяців на світові ринки таки потраплять 35-40 млн тонн українського зерна.

"Насамперед очікується вихід торгових суден, які стоять у порту Одеси. Разом з тим, треба розуміти, що очікувати від Росії адекватних рішень складно. Росіяни продовжують обстрілювати Україну, а також масово красти українське зерно і під виглядом свого відправляти до тієї ж Туреччини, – нагадує експерт. – Важливо також усвідомлювати, що США, швидше за все, негласно стоять над переговорним процесом – і від думки Вашингтона багато в чому залежатиме підсумковий результат. Як то кажуть – поживемо-побачимо. Сподіваємось на професіоналізм наших дипломатів та адекватне рішення "Гордієвого вузла", затягнутого росією".

Читайте також на порталі "Коментарі" - біженці або заручники путіна: чому рекордних 1,5 млн українців опинилися в Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини