Головна Новини Суспільство події Завдяки чому цю зиму ми пройшли без блекауту: що потрібно врахувати вже зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Завдяки чому цю зиму ми пройшли без блекауту: що потрібно врахувати вже зараз

Уряду потрібно зробити правильні висновки, інакше скоро ми матимемо великі проблеми з генерацією

1 березня 2024, 20:05 comments8268
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зробив у перший день весни низку "енергетичних" заяв. За його словами, цю зиму ми пройшли без блекауту і без застосування графіків відключень для всієї країни (спрацювала підготовка, включаючи захист енергооб'єктів, запас резервного обладнання тощо). Він також відзначив збільшення власного видобутку газу. Чи згодні із заявами прем'єра? Чи добре ми пройшли зиму? Які висновки зробили б ви за підсумками зими? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Завдяки чому цю зиму ми пройшли без блекауту: що потрібно врахувати вже зараз

Зима без блекауту. Фото: із відкритих джерел

Вже потрібно думати про наступну зиму

Екс-гендиректор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон поділився таким коментарем:

"Насамперед ми повинні дякувати нашим силам ППО за захист від ракетних атак по об'єктах енергетичної інфраструктури. По-друге, ми повинні дякувати Богові – за аномально теплу зиму вже котрий рік поспіль. Звичайно, ми маємо бути вдячними і ремонтним бригадам енергетиків, які забезпечували оперативне відновлення інфраструктури".

Але, продовжує експерт, слід констатувати, що жодних структурних змін в енергетиці не відбулося.

"Не з'явилася розподілена газова генерація, борги в енергетиці зростають, навіть банально прості питання (наприклад, можливість експорту біогазу) роками не вирішуються. Міненерго в основному займається підписанням сотень нереальних меморандумів та написанням стратегій на 30 років уперед", – наголошує Сергій Макогон.

А зараз, упевнений він, треба думати про наступну зиму, про створення нової децентралізованої газової генерації на заході та в центрі країни.

"Інакше скоро ми матимемо великі проблеми з генерацією, а ворог продовжить її поступово вибивати. І нещодавній приклад знищення Курахівської ТЕС КАБами дуже показовий", – констатує експерт.

Відіграло свою роль і те, що в Україні сильно підкошена промисловість

Економічний експерт Данило Монін зазначає:

"Я ще на початку осені минулого року прогнозував такий сценарій. Оскільки ППО України стала набагато ефективнішою, а кількість ракет у противника – меншою. Крім того, критичні об'єкти, певен, частково захищали ще й окремо".

Відіграло свою роль і те, наголошує експерт, що в Україні сильно підкошена промисловість. Відповідно зменшився попит на електроенергію.

"Щодо газу, то його споживання також значно скоротилося, – пояснює Данило Монін. – Оскільки менше стало промисловості, населення частково виїхало – і не вмикає опалення будинків. Плюс – була скоріше тепла зима, аніж холодна".

За словами експерта, якщо Україні вдасться відвоювати Запорізьку АЕС, ми взагалі матимемо профіцит електроенергії.

Читайте також на порталі "Коментарі" – головні очікування від березня: що може змінити подальшу ситуацію в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини