Головна Новини Суспільство події Затримання ставленика Москви Додона: про що це говорить – чому це важливо з огляду на війну в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Затримання ставленика Москви Додона: про що це говорить – чому це важливо з огляду на війну в Україні

Затримання Додона в Молдові може суттєво перекроїти політичні розклади в країні

24 травня 2022, 16:57 comments1679
Поділіться публікацією:

У Молдові затримано колишнього президента країни Ігоря Додона, якого, серед іншого, звинувачують у держзраді. Про що свідчить дане затримання? Як ситуація у Молдові може розвиватися далі? Чому це важливо для України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Затримання ставленика Москви Додона: про що це говорить – чому це важливо з огляду на війну в Україні

Ігор Додон. Фото: з відкритих джерел

Якщо звинувачення виглядатимуть переконливими, то фактично будуть пов'язані три компоненти – Додон, соціалісти та люди, які підтримують відносини з Росією

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля вважає, що якщо звинувачення будуть підкріплені потужними доказами, це може знищити політичний вплив Додона як у молдавському політикумі, так і серед виборців. Причому не лише його вплив.

"Якщо говорити про особливості молдавської політики (і це, в принципі, стосується всіх пострадянських держав), багато партій формуються навколо особистостей, персоналій, які здатні, по-перше, організувати партію, по-друге, забезпечити її грошима. Підтримувати її функціонування. Тобто мають певний ресурс. Знищивши Додона як політика, можна завдати удару і по іміджу Партії соціалістів, почесним президентом якої він є", – зазначає політолог.

За його словами, звинувачення, які висуваються, є дуже чутливими для електорату. Йдеться про незаконне збагачення, про корупцію, є також підозри у держзраді.

"Якщо вдасться довести співпрацю Додона зі скандально відомим і нелюбимим у Молдові персонажем – Плахотнюком (колишній лідер Демократичної партії Влад Плахотнюк; справа отримала неофіційну назву "Пакет", оскільки на записі, що з'явився у відкритому доступі влітку 2019 року, Плахотнюк та його заступник якийсь пакет, ймовірно з грошима, тодішньому президентові Додону (прим. ред.), Як факти корупції, то нинішня молдавська опозиція буде істотно ослаблена. Відповідно, проросійські сили втратить вплив на молдавський електорат. Тобто дискредитація політика Додона – удар не лише по ньому особисто і по Партії соціалістів, а й по проросійських силах, – пояснює Володимир Воля. – Якщо звинувачення виглядатимуть переконливими, то фактично будуть пов'язані три компоненти – Додон, соціалісти та люди, які підтримують відносини з Росією. І сама собою співпраця з РФ вже виглядатимуть корупцією та держзрадою. Як і сам Додон із Партією соціалістів".

Сам факт, що офіційний Кишинів вирішив виступити проти ставленика Москви, свідчить про те, що хватка Кремля на горлі Молдови ослабла

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак міркує так:

"Якщо все відбувається у Молдові так, як пишуть ЗМІ, це дуже добрий знак. Для маленької країни, яка практично не має армії та сил безпеки – так взятися за колишнього президента, який має тісні зв'язки з РФ, – сильний крок. Думаю, що перед тим, як зважитися на подібні дії, нинішнє керівництво Молдови (в особі, насамперед президента Майї Санду) отримало підтримку, деякі запевнення в наданні допомоги (у разі чого) від представників ЄС, можливо, від сусідньої Румунії, що є членом НАТО. Не можна виключати, що й від України".

На даний момент, продовжує експерт, відомо, що Додона затримано на 72 години, що проводяться обшуки. Поворотним моментом може стати обрання запобіжного заходу – це буде утримання під вартою, домашній арешт або ще щось…

"Але сам факт, що офіційний Кишинів вирішив виступити проти проросійського політика, ставленика Москви говорить про те, що хватка Кремля на горлі Молдови ослабла. У тому числі не без допомоги України, яка показала всьому світу, як треба бити росіян та їхніх посібників, – наголошує Іван Ступак. – Було б чудово, якби у Молдові взялися за всіх соратників Додона, за його ставлеників на місцях. За всю цю проросійську зграю. Якщо візьмуться, то в найближчому майбутньому може бути порушено питання про повернення невизнаної Придністровської республіки в лоно Молдови".

Читайте також на порталі "Коментарі" – в ОП попередили, що деяких учасників форуму в Давосі міг уразити "вірус сліпоти".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

нелля

24 травня 2022, 18:33

Донбасс, имей терпение..ЗСУ очень тяжело..

Донбасс

24 травня 2022, 16:05

Ну вот, бензина так и нет, гривна скоро меньше рубля стоить будет, Светлодарск сдали, Красный лиман сдали. Киевские власти только и делают, что сдают территории Луганской и Донецкой областей, предварительно специально дожидаются когда расхрненачат там всю инфраструктуру, и затем сдают. Все, Украины нет. Часть раше сдают, часть полякам, а сами набивают себе карманы, чтобы потом свалить в теплые страны, твари. Надо начинать уже их там в Киеве мочить, всех зеленых тварей, пока не развалили всю страну и не свалили.


Новини