Головна Новини Суспільство події Затримання Шарія: що це означає – як події можуть розвиватись далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Затримання Шарія: що це означає – як події можуть розвиватись далі

Експерти розповіли, наскільки може затягнутися екстрадиція та чи зможе українська правова система "повернути" Шарія на Батьківщину

5 травня 2022, 13:55
Поділіться публікацією:

В Іспанії затримано проросійського блогера Анатолія Шарія, якого СБУ підозрює в державній зраді, повідомили в Службі безпеки України. Що означає таке затримання? Які можуть бути наслідки?

Затримання Шарія: що це означає – як події можуть розвиватись далі

Анатолій Шарій, фото Вікіпедія

Не можна виключати можливість, що розгляд його екстрадиції розтягнеться на рік

Адвокат, кандидат юридичних наук Сергій Войченко звертає увагу, що саме затримання означає поки що лише те, що правоохоронні органи Іспанії знайшли достатньо підстав, щоб задовольнити запит України щодо видачі Анатолія Шарія.

"Слід зазначити, що це так зване "екстрадиційне затримання". Воно пов'язане з тим, що з України надійшов відповідний пакет документів у справі Шарія. Відповідно до процедури, його можуть направити у місце тимчасового позбавлення волі для тимчасового утримання. Він також постане перед судом, який визначить, де саме Шарій перебуватиме (який запобіжний захід до нього буде застосовано), поки вирішується питання щодо його видачі Україні. Думаю, що адвокати Шарія наполягатимуть, щоб під час розгляду цього питання він знаходився вдома (деякі ЗМІ вже повідомили, що йому дозволили повернутися з Мадриду до Каталонії, там він чекатиме на закінчення розгляду процесу про екстрадицію – прим. ред.). Бо має в Іспанії будинок. Можливо, представлять документи про його доходи, склад сім'ї і так далі", – зазначає експерт.

Сергій Войченко прогнозує, що при розгляді питання можливості видачі Шарія Україні його адвокати, швидше за все, зроблять ставку на нібито "політичне переслідування" свого підзахисного.

"Почнуть розповідати, що його політичні погляди не збігаються з тими, що має українська влада (і значна частина українського суспільства). Що його позиція – це політика. Напевно, згадають про "Партію Шарія", вже заборонену. І спробують аргументувати всім цим нібито неможливість видачі Шарія Україні, – припускає експерт. – Не можна відкидати можливість, що розгляд його екстрадиції розтягнеться на рік. Чекати на швидке рішення навряд чи доводиться. Думаю, ми ще не раз побачимо, як в інформаційному полі з'являтимуться ті чи інші повідомлення, пов'язані з цією справою".

Українська влада демонструє готовність рішуче захищати та відстоювати інтереси держави у світі

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова називає затримання Шарія закономірним.

"Це говорить про злагоджену роботу спецслужб. Кожен, хто веде антиукраїнську діяльність (не лише в Україні, а й за її межами), має розуміти відповідальність за свої дії. І нести її. Прикладом із Шарієм українська влада демонструє готовність рішуче захищати та відстоювати інтереси держави у світі", – наголошує Тетяна Лупова.

За її словами, важливою є відкрита демонстрація системної роботи в даному напрямку, щоб міжнародні партнери бачили серйозність наших намірів, а ті, хто веде підривну діяльність, оцінювали її наслідки для себе особисто.

"Покарання має бути невідворотним для кожного, – наголошує Тетяна Лупова. – Найближчого місяця, після закінчення всіх процедур, має відбутися екстрадиція, суд та понесення Шарієм покарання, згідно із законами України".

Як повідомляв портал "Коментарі", Федір Вениславський заявив, що розпочнеться екстрадиція блогера для судового розгляду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини