Головна Новини Суспільство події Заповідник “Асканія-Нова”: як функціонує в умовах окупації й як допомогти тваринам
commentss НОВИНИ Всі новини

Заповідник “Асканія-Нова”: як функціонує в умовах окупації й як допомогти тваринам

Заповідний фонд в Україні потерпає від війни на території нашої держави

22 березня 2022, 14:55 comments1137
Поділіться публікацією:

Поки триває війна на території нашої держави зоопарки та заповідники теж потерпають від скорочення поставок кормів через окупацію та обстріли, руйнування логістичної системи доставки всього найнеобхіднішого для диких тварин.

Заповідник “Асканія-Нова”: як функціонує в умовах окупації й як допомогти тваринам

Заповідник Асканія Нова, фото Фейсбук

Яка наразі ситуація в Біосферному заповіднику “Асканія-Нова” імені Ф.Е. Фальц-Фейна, що розташований на території тимчасово окупованої Херсонської області, розповів директор Шаповал Віктор Володимирович.

За його словами, є запас кормів та найнеобхідніших ветеринарних препаратів для тварин є. Однак через те, що немає сполучення з іншими областями, налагодити поставки гуманітарної допомоги у вигляді кормів для тварин не можливо до звільнення території від окупантів.

"Ми перебуваємо в окупації, працюємо в автономному режимі, режимі економії. Волонтери допомагають із закупівлею кормів, тому наразі є чим годувати тварин. Сформували запас, який дозволяє дійти до вже теплого сезону. Завдяки волонтерам забезпечуємо роботи по життєзабезпеченню заповідника. Заробітна плата робітникам нараховується, аванс за березень люди отримали. В самому населеному пункті тихо. Військової техніки окупантів немає. Є проблеми з медикаментами в населеному пункті, більш-менш вирішується проблема із забезпеченням продуктами. Найбільша проблема — ліки і готівка, бо розрахунки тут ведуться нею, інкасація не працює, банки не працюють", — говорить Віктор Шаповал.

Для потреб заповідника Українська природоохоронна група відкрила рахунок для коштів у валюті та гривні. Надходження пересилають керівництву закладу.

"Єдина допомога для заповідника — це перекази коштів на картку або на рахунок, відкритий Українською природоохоронною групою для заповідника, бо казначейська система в області не працює й як держустанова не можемо отримати кошти на рахунок заповідника й освоїти їх. Внески, які приходять на картку, ми тут частково переводимо в готівку й закуповуємо корма. Ми ведемо розрахунки з фермерами, в яких купуємо зерно, моркву, буряк, медикаменти, в межах області до лінії зіткнення. У нас травоїдні тварини, то нам потрібні зернові, комбікорми. З ветпрепаратами вже поправили ситуацію, є мінімальний обсяг антибіотиків вітамінів, препаратів, добавок і іншого", — додає директор заповідника.

За даними Української природоохоронної групи UNCG, попередні підрахунки показують, що наразі втрачено тисячі гектарів лісів Полісся і Слобожанщини. В зоні бойових дій та на тимчасово окупованих територіях наразі знаходяться: майже 22% усіх лісових територій України (3 млн га); 59% цілинних степів(1 654 736 га); 10% площі чагарникової рослинності (4514 га); 44% природно-заповідного фонду, до якого входять природні і біосферні заповідники, національні природні парки.

Фото Української природоохоронної групи

Заповідник “Асканія-Нова”: як функціонує в умовах окупації й як допомогти тваринам - фото 2
Заповідник “Асканія-Нова”: як функціонує в умовах окупації й як допомогти тваринам - фото 3

Як повідомляв портал "Коментарі", стало відомо, яка ситуація наразі в Одеському та Миколаївському зоопарках.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини