Головна Новини Суспільство події Заморожені активи РФ: Україна має запасний план, як отримати російські гроші
commentss НОВИНИ Всі новини

Заморожені активи РФ: Україна має запасний план, як отримати російські гроші

Випуск "репараційних облігацій" допоможе оминути проблеми з конфіскацією активів ЦБ Росії

15 січня 2024, 14:05
Поділіться публікацією:

США та Євросоюз не виявляють великої активності у вирішенні питання конфіскації 300 мільярдів доларів заморожених резервів російського Центробанку. Однак є запасний план, який передбачає, що Київ може зібрати гроші, продаючи облігації, забезпечені майбутніми позовами щодо відшкодування збитків від війни. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Reuters".

Заморожені активи РФ: Україна має запасний план, як отримати російські гроші

Заморожені російські активи Фото: з відкритих джерел

У матеріалі наголошується, що зусилля щодо конфіскації заморожених російських активів просуваються повільно. Юристи сперечаються, чи конфіскація буде законною. Політики вивчають цю можливість, але сумніваються, чи це буде розумно.

"Випуск "репараційних облігацій" може обійти ці проблеми. Україна продавала б цінні папери, які виплачувались би лише тоді, коли вона отримувала репарації від Росії за шкоду, заподіяну війною. Відсоткові платежі також можуть бути відстрочені та виплачуватись лише тоді, коли Київ отримає компенсацію ", — йдеться у матеріалі.

Журналісти стверджують, що власники облігацій не матимуть договірних прав на заморожені резерви Кремля. Але з огляду на те, що Росія навряд чи заплатить добровільно, ці активи були б найімовірнішим джерелом готівки для відшкодування збитків.

У статті наголошується, що на резерви нараховуються відсотки, тому їх можна використовувати для виплати як основної суми боргу, так і купонів з облігацій. Це відрізняється від конфіскації, оскільки активи можна було б передати лише у випадку, коли буде легітимно встановлено, що Україні було завдано збитків.

"Україна мала б правдоподібний спосіб стягнення будь-яких присуджених збитків у межах вартості золотовалютних резервів. Таким чином вона могла б випустити репараційні облігації на суму до 300 мільярдів доларів. Але вона отримає хоч щось подібне до цієї суми, тільки якщо США, уряди країн ЄС та інші союзники будуть готові купити цінні папери", – йдеться у публікації.

Також наголошується, що репараційні облігації могли б вирішити проблему із термінами отримання коштів. Одне із заперечень проти цієї ідеї полягає в тому, що інвестори вимагатимуть значного дисконту, тому що облігації будуть ризикованими. Таким чином Київ не отримає нічого схожого на всі 300 мільярдів доларів.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи вдасться конфіскувати заморожені російські активи: які варіанти розвитку подій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

15 січня 2024, 14:55

Чудовий обхідний шлях з нижнього проходу! Ще син їхнього Бога Ісус казав: хто заходить не через двері а шукає хитрі обхідні шляхи, той злодій і вор. А коли обрізані поводились прямо вони завжди шахраювали підробляли і брехали. Тому ми і програли і втратили 52 мільйону країну!


Новини