Головна Новини Суспільство події Закордонні партнери не закривають небо над Україною: чи варто шукати "зраду"
commentss НОВИНИ Всі новини

Закордонні партнери не закривають небо над Україною: чи варто шукати "зраду"

Експерти розповіли, чому НАТО не хоче закривати небо над Україною і чи є у цьому рішення "зрада"

5 березня 2022, 15:15
Поділіться публікацією:

У черговому зверненні до НАТО президент відкрито заявив, що небажання Альянсу закривати небо над Україною дало зелене світло подальшим бомбардуванням військами Російської Федерації території нашої держави. І попередив Захід: "Усі люди, що загинуть від цього дня, загинуть також і через вас! Через вашу слабкість". Експерти оцінили для видання "Коментарі" ймовірність того, що Захід все ж таки почне діяти рішучіше.

Закордонні партнери не закривають небо над Україною: чи варто шукати "зраду"

Причини, через які НАТО не хоче закривати Україні небо (фото з відкритих джерел)

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець нагадує, що Захід спочатку не обіцяв закривати повітряний простір над Україною.

"Тож тут нічого шукати "зраду". Країни НАТО бояться прямого зіткнення з військами Путіна. Якщо вони почнуть збивати російські літаки, це буде прямий військовий конфлікт. Фактично – Третя світова. Це нам неприємно, боляче, але така жорстока реальність. І тут можна зрозуміти емоційні заяви президента України, який попереджає Захід про відповідальність за смерть українців від російських бомб, ракет та снарядів, – зазначає експерт. – Але Захід, як на мене, і так відчуває моральне зобов'язання перед Україною".

На думку Тараса Березовця, не вступаючи в пряму "зарубу" з РФ, Альянс міг би все ж таки більш дієво допомогти Україні.

"Це ризикований крок, але якби вони передали нам серйозні засоби протиракетної та протиповітряної оборони (типу "Петріот", а не просто "Стінгери"), це могло б серйозно переламати хід війни", — вважає Тарас Березовець.

Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай також вважає, що мотиви НАТО, який не бажає закривати небо над нашою країною, є зрозумілими.

"Це справді може призвести до прямого конфлікту з Росією. Адже при закритому небі треба збивати всі ракети, літаки, які летять над даною територією. При цьому не слід забувати, що зараз країни НАТО допомагають Україні озброєнням, технікою, фінансами, амуніцією. Це, гадаю, максимум, що вони можуть нам запропонувати. І це також непогано. Звичайно, не все так райдужно. Немає тих десятків літаків, які нам обіцяли. І не ясно поки що, коли вони будуть. Але треба цінувати й підтримку, що є. Тим більше що вона наростає. А на підході – сотні добровольців із різних країн, які готові битися проти російської агресії на боці України", – наголошує Валентин Гайдай.

Він також акцентує, що Захід одразу дистанціювався від можливої прямої участі у конфлікті між РФ та Україною. І США, і НАТО попередили, що своїх контингентів сюди ніхто не спрямовуватиме. Тож битися нам самим. Але із величезною підтримкою з боку союзників. У тому числі – санкційною, від якої Росію вже корежить.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що в Україні продовжується 10-й день війни з Російською Федерацією. Експерти проаналізували ситуацію та зазначили, чи піде на спад бойова активність противника.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини