Головна Новини Суспільство події Закон про загальнообов’язкове державне соцстрахування в дії: що буде з пенсійними та страховими виплатами
commentss НОВИНИ Всі новини

Закон про загальнообов’язкове державне соцстрахування в дії: що буде з пенсійними та страховими виплатами

Відтепер в однакових випадках люди будуть отримувати однакові виплати. Якщо однаковий набір документів, однаковий страховий випадок, використовуються однакові коефіцієнти

27 жовтня 2022, 09:25
Поділіться публікацією:

21 жовтня 2022 року Президент Володимир Зеленський підписав прийнятий Верховною Радою закон України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування". Відтак, наскільки глобальний масштаб змін відбудеться з прийняттям нового закону розповів заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Вадим Струневич. Як інформує видання "Коментарі", про це пише сайт Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. 

Закон про загальнообов’язкове державне соцстрахування в дії: що буде з пенсійними та страховими виплатами

Гроші. Фото з відкритих джерел

"Умовно станом за зараз Фонд соціального страхування виконує дві з половиною функції. Перша функція – це виплата по лікарняним, декретні та виплати по пологам. Все це з 2021 року працює на базі Електронних лікарняних. Нагадаю, що ще в лютому минулого року Верховна Рада України підтримала постанову про запровадження електронного реєстру листків непрацездатності. Реєстр лікарняних уже веде Пенсійний фонд і передає інформацію ФСС для виплат. Тобто вся інформація про людину і лікарняні вже є в Пенсійному фонді", – зазначив посадовець. 

За його словами, паралельно відбувається верифікація цих виплат в Мінфіні. ФСС просто передає дані з бази ПФУ, які консолідує, до Мінфіну на верифікацію.

"Так, при цьому ФСС вивчає консолідовані дані. Але за підсумками кожного такого аналізу з’ясовується, що лише невелика частина від 2% лікарняних, які подаються на перевірку після верифікації, не проходять її", – зазначив Вадим Струневич. 

Він зауважив, частина лікарняних переглядалися або відмінялися. Тобто система в цілому працює майже ідеально. І тримати половину штату ФСС, який проводить аналітику даних, щоб зафіксувати відхилення на рівні статистичної похибки – не розумно.

Вадим Струневич також наголосив, що з прийняттям нового закону усі пенсійні та страхові виплати, а також соціальні послуги, які на сьогодні  отримують постраждалі на виробництві та члени їх сімей від Фонду соціального страхування України, зберігаються, а в деяких випадках — збільшуються. Жодна із виплат не скасовується, змінюється лише орган, яких їх адмініструватиме. Це робитиме одна з найефективніших установ в соціальній сфері — Пенсійний фонд України. Медичні послуги та реабілітація надаватимуться за рахунок Програми медичних гарантій, що дозволить прибрати дублювання оплат різними органами. Гарантії людей з інвалідністю, в тому числі на допоміжні засоби реабілітації, зберігаються і надаватимуться за рахунок коштів Фонду соціального захисту людей з інвалідністю, профільною функцією якого це є і зараз.

Читайте також на порталі "Коментарі" - українцям пришвидшать виплати лікарняних: у Раді розповіли, що змінилося.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

eeee

27 жовтня 2022, 10:45

Портативный Обогреватель со скидкой 50%. Пpeкpасно и быстро нагревает помещение (Невероятно мощный), подключается прямо к розетке в стене, оснащен безопасным керамическим нагревательным элементом, очень экономный и бесшумный, есть таймер. КУПИТЬ за 449 грн.----- https://paply.org/oboua


Новини