Головна Новини Суспільство події Українцям пришвидшать виплати лікарняних: у Раді розповіли, що змінилося
commentss НОВИНИ Всі новини

Українцям пришвидшать виплати лікарняних: у Раді розповіли, що змінилося

В системі державного соціального страхування відбулися певні зміни, повідомив Вадим Струневич

26 жовтня 2022, 21:36
Поділіться публікацією:

21 жовтня український президент Володимир Зеленський підписав Закон України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування". Законопроєкт підтримали 238 нардепів. Тож у Раді переконують, що розробили та прийняли цей документ аби, удосконалити процес надання страхових виплат в системі державного соціального страхування. Про те, як тепер українці будуть отримувати соціальні виплати від держави розповів заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Вадим Струневич в інтерв'ю.

Українцям пришвидшать виплати лікарняних: у Раді розповіли, що змінилося

Виплата лікарнях в Україні (фото з відкритих джерел)


Струневич головував на засіданні, де доопрацьовували  проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (нова редакція). Тож, політик розповів, що тепер  функції Фонду соціального страхування щодо управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку  були передані до Пенсійного фонду України. Відтак, українці оперативніше будуть отримувати свої виплати, в тому числі,й лікарняні, адже процес в ПФУ більш автоматизований.  

"Є багато відмінностей в тому, як працює зараз Пенсійний Фонд України та як зараз працює Фонд соціального страхування. Багато процесів ПФУ, наприклад, наразі автоматизовано. Це значно скорочує час надання послуги та мінімізує вплив людського фактору на здійснення нарахування сум для подальших виплат. Своєю чергою, процес визначення нарахувань для подальших виплат в ФСС здійснюються часто в ручному режимі співробітниками Фонду, хоч ФСС витрачає багато коштів на адміністрування та підтримання своїх систем",- заявив нардеп.

Політик на прикладі переформатованого нещодавно механізму виплат субсидій в Україні пояснив, як усе має працювати.

 

"Щоб пояснити, наведу приклад. Нещодавно переформатували механізм виплат субсидій. Раніше адміністрування виплат субсидій відбувалося в напівручному режимі. Соцзахист збирав відповідний реєстр на виплату, передавав його на район, район на область, область на Міністерство, Міністерство консолідувало, затверджувало та спускало до управлінь соцзахисту на місцях, які, в свою чергу, направляли дані в Казначейство для виплати. Цей процес передавання даних знизу догори та згори до низу займав 5-7 днів. Коли ми передали адміністрування субсидій до ПФУ, фонд почав здійснювати виплати кожній людині в автоматичному режимі. Реєстр формується автоматично, затверджується ПФУ та Міністерством і автоматично передається до Казначейства. Ми маємо результат – крайні виплати відбулися за 3 дні. Ми виключили з цього процесу значну частину безглуздих бюрократичних процедур. Те ж саме відбудеться з пришвидшенням виплат по лікарняним листкам. Лікар своїм особистим підписом підтверджує медичний висновок. Він несе відповідальність. На основі цього ПФУ може здійснювати нарахування лікарняних, Мінфін отримуватиме інформацію для верифікації даних напряму. Ми зменшимо витрати на адміністрування, зменшимо строки виплат. З лікарняними процес буде ефективним",- пояснив політик.

 Нардеп переконаний, що ПФУ набагато ефективніше буде вести ці виплати, а держава перестане дотувати неефективну систему ФСС.


"Більше того. Витрати на проведення одного платежу в ПФУ значно менші, ніж в ФСС — до 10 разів менше, ми перевірили. То навіщо державі дотувати неефективну систему, якою є ФСС?",- переконаний політик.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що 12 проросійських партій в Україні остаточно під забороною.

 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини