Головна Новини Суспільство події Захід поставив на перемогу: що означає ленд-ліз для України – чи наблизить це кінець війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Захід поставив на перемогу: що означає ленд-ліз для України – чи наблизить це кінець війни

США ще раз дали зрозуміти, що з Україною до перемоги

10 травня 2022, 12:37 comments1047
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден у понеділок, 9 травня, увечері за київським часом, підписав федеральний закон про "ленд-ліз" для України. Також він закликав Конгрес якнайшвидше схвалити виділення Україні 33 мільярди доларів допомоги. Що можна сказати про американську підтримку України у протистоянні з Росією? Чому всі спроби Байдена утихомирити Путіна завершилися фіаско? Чи можуть США ще більше натиснути на РФ, змусивши якнайшвидше забратися з української землі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Захід поставив на перемогу: що означає ленд-ліз для України – чи наблизить це кінець війни

Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

США розглядають усі варіанти розвитку подій – як щодо швидкої перемоги України, так і затяжної війни, в якій готові нас підтримувати

Політолог-американіст Владислав Фарапонов показовим називає той факт, що підтримка України з боку США є двопартійною, двопалатною та пріоритетною для американської зовнішньої політики саме зараз. Про це, за його словами, говорить і щодо швидке прийняття в обох палатах Конгресу та подальше підписання президентом законопроекту про ленд-ліз. Крім того, адміністрація Байдена запросила у Конгресу істотну суму допомоги Україні (33 млрд). І є висока ймовірність, що це рішення буде підтримане.

"Важливий і той факт, що законопроект про ленд-ліз передбачає не лише допомогу в короткостроковій перспективі, а й у довгостроковій. Там передбачена допомога і на 2023 фіскальний рік, який розпочнеться після 30 вересня 2022-го. Тобто США розглядають усі варіанти розвитку подій, – пояснює Владислав Фарапонов. – Як щодо швидкої перемоги України, так і затяжної війни, в якій готові нас підтримувати".

За словами політолога, попередні спроби Байдена утихомирити Путіна завершилися фіаско, бо будь-яка демократична країна та її керівництво виходять зі своєї системи цінностей та своєї парадигми тих чи інших питань. І проектують свої дії на візаві. Але у випадку з авторитарними режимами (як у РФ) це не спрацьовує. Тому що таким режимам байдуже, що про них думають їхні виборці.

"Звичайно, США можуть натиснути більше на РФ. Але на даний момент немає варіантів їхньої участі в переговорах як третьої сторони. Залишаються лише санкції проти Росії та збільшення допомоги Україні", – резюмує Владислав Фарапонов.

Значне ослаблення Москви лише сприяє зростанню могутності Китаю на євроазіатському просторі, насамперед у Центральній Азії

На думку директора Київського інституту мирних досліджень, професора, політексперта Андрія Мішина, американська підтримка України у протистоянні з Росією має скоріше класичний характер "розумного егоїзму", ніж "інтернаціональної допомоги" або "військового братства".

"Київ сьогодні одночасно і форпост євроатлантичної демократії, і зручний міжнародний резонатор для геополітичних акторів. Саме акторів (в сенсі значущий суб'єкт, що грає помітну роль у тому чи іншому процесі, у тих чи інших умовах), а не акторів, – акцентує експерт. – Москва не є для Вашингтона "екзистенційною загрозою", як любить заявляти Путін про політичний режим у Києві, або як визначається РФ у Стратегії зовнішньої політики України".

Парадоксально, але значне ослаблення Москви лише сприяє зростанню могутності Китаю на євроазіатському просторі, насамперед у Центральній Азії, пояснює Андрій Мішин. А ось посилення КНР, наголошує він, є "прямою загрозою національній безпеці США".

Експерт вважає, що Байден із самого початку не намагався "утихомирити Путіна", вважаючи загрози кремлівського лідера "покарати Україну" – блефом.

"На впровадження цих російських загроз вплинули розмитість і відсутність гарантій в американських "мирних" пропозиціях, трагічні для авторитету Білого дому події в Афганістані, роздратування Китаю створенням глибоководного ядерного альянсу в Тихому океані. Сьогодні США вступили у стан повноцінної холодної війни з РФ та КНР, яка триватиме доволі значний період. Ленд-ліз, сам по собі, звичайно, не змусить Кремль якнайшвидше прибрати війська з української землі. А ось запровадження миротворчих сил Польщі за підтримки США могло б стати вирішальним фактором у війні за Україну", – упевнений Андрій Мішин.

Кремль зараз боїться одного: США можуть в односторонньому порядку заблокувати все

Петро Бурковський, аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, пояснює:

"Закон про ленд-ліз важливий, оскільки дозволяє президенту США розпоряджатися державними ресурсами з метою оборони та допомоги союзникам (у даному випадку – Україні) без узгодження з Конгресом США. Це фактично карт-бланш президента від законодавчої влади Штатів. Тобто Україна отримуватиме необхідну допомогу зброєю, обладнанням, паливом швидше".

Окрема тема, за словами експерта, становить 33 млрд. фінансової підтримки. Це дуже важливо для нашої країни, для підтримки макроекрономічної стабільності та адаптації економіки до умов війни (зайнятість, соціальний захист громадян, робота критичної інфраструктури, критичні закупівлі та імпорт), пояснює Петро Бурковський.

Щодо санкцій, то, на думку аналітика, у запасі США ще має справжню "ядерну кнопку".

"Я думаю, що Путін нічого радикального не оголосив 9 травня саме тому. Кремль зараз боїться одного: США можуть в односторонньому порядку заблокувати все, наголошую, абсолютно ВСІ фінансові та економічні операції Росії із зовнішнім світом. Це в компетенції президента США, для цього не потрібне навіть дозволу Конгресу. Йдеться про заборону будь-яких операцій з доларом для будь-якої компанії та банку у світі, які ризикнуть мати справу з будь-якою російською структурою, приватною чи державною, – зазначає Петро Бурковський. – Це закриває Росії можливості працювати з Індією, і з Китаєм. Бо ті ніколи не ризикнуть порвати з доларом як головним засобом розрахунком у світовій торгівлі. Природно, після такого рішення буде і заборона на операції з євро. Це буде повна ізоляція. І Росія зараз балансує на межі застосування цих санкцій".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Пентагоні вважають, що Москва готується провести нову анексію в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Оксана

10 травня 2022, 20:25

Андрей Мишин вряд ли будет услышен в бравадах иных экспертов и знатоков мыслей Путина, а жаль. - По сути, её нет,- сказал ёжик. - Чего нет, лошадки или...? - Сути нет.


Новини