Головна Новини Суспільство події Загроза кризи і доля гривні: які наслідки несе звільнення Смолія з НБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Загроза кризи і доля гривні: які наслідки несе звільнення Смолія з НБУ

Експерти розповіли, які плюси і мінуси бачать у схваленні Радою відставки голови Нацбанку Смолія

3 липня 2020, 18:02 comments1649
Поділіться публікацією:

Парламент звільнив Якова Смолія з посади голови Національного банку України. Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що говорять підсумки голосування, а також – які можуть бути наслідки цього кроку української влади.

Загроза кризи і доля гривні: які наслідки несе звільнення Смолія з НБУ

"Міжнародні фінансові інституції дуже швидкого зроблять висновки"

Політичний експерт Сергій Таран впевнений, що відставка Смолія є ознакою того, що у правлячої партії "Слуга народу" немає розуміючи того, що робити зі хвилями криз – і політичної, і економічної.

"Все, до чого вони додумалися, це просто включити друкарський верстат, – каже Сергій Таран. – Те, проти чого виступав Смолій як глава НБУ. Тому його і брали. Причому в самої СН цього б не вийшло – "монобільшіть" набрала лише 211 голосів. Але на допомогу прийшли "Опозиційна платформа за життя" (22 голоси), "Батьківщина" (13), об'єднання "За майбутнє" (17), "Довіра" (18). Ну і п'ять позафракційних нардепів. У підсумку набрали аж 286 голосів. Ось така консолідація тих, хто фактично виступив за підрив перспектив не тільки розвитку української економіки, але і – статусу України як надійного партнера. Впевнений, що міжнародні фінансові інституції дуже швидкого зроблять висновки. Які всім нам навряд чи сподобаються".

На думку політексперта, результати відставки Смолія у всеукраїнському контексті будуть поганими. Питання лише – наскільки.

"Є цілком обґрунтований страх за долю національної валюти"

У економічного експерта Владислава Банкова відставка голови НБУ також викликає побоювання. Особливо в контексті "стимулюючих ініціатив" нашої влади.

"Мова про озвучений нещодавно намір надрукувати 300 млрд грн, – пояснює Владислав Банков. – Приблизно третина з них, очевидно, призначена для "розпилу" через компанії, пов'язані з одним відомим олігархом і енергетичною сферою".

Експерт запевняє, що крім очікуваного охолодження ставлення до України з боку міжнародних кредиторів, є цілком обґрунтований страх за долю національної валюти.

"У гривні, якщо влада візьме під НБУ контроль і щосили запустить друкарський контроль, є перспективи перестати бути грошовою одиницею в звичному для нас розумінні, – пояснює Владислав Банков. – Вона залишиться засобом розрахунку, але перестане бути засобом накопичення через втрати до неї довіри з боку населення".

"Нацбанк перетворився в таку собі державу в державі"

Політолог Кирило Сазонов називає відставку Смолія цілком обґрунтованою, а невдоволення міжнародних інституцій пов'язує з їх корисливими інтересами.

"НБУ штучно утримував курс гривні на рівні, який відрізняється від реального, – пояснює експерт. – Він штучно її посилював. Об'єктивний курс давно вже 28-29 грн за долар. Але є серйозні інтереси низки спекулянтів, пов'язаних і з українською владою, і з зарубіжними інституціями. Вони вклалися в наші облігації внутрішньої держпозики (ОВДП), і отримували небувалі відсотки, не порівнянні з тим, що могли б отримати в ЄС або США".

А от Україні, підкреслює Кирило Сазонов, така ситуація була вкрай невигідна. Адже при таких іграх страждав наш експорт, зате вигравав імпорт, яким завалювали Україну.

"І виникало цілком логічне запитання – в чиїх інтересах працює під управлінням НБУ Смолія? Вже точно не в інтересах української економіки. Швидше – в інтересах імпортерів. Наглядова рада НБУ не раз критикувала такий підхід керівництва головного банку країни. Але його критика ігнорувалася, – зазначає політолог. – Безумовно, НБУ не повинен працювати за вказівкою політиків. Звичайно, важлива його незалежність. Але він не повинен працювати і на шкоду Україні. А в нас Нацбанк перетворився в таку собі державу в державі. До Смолія накопичилося дуже багато питань і претензій. І найкраще, що він міг зробити – піти без скандалу. Але він вибрав скандал".

Наслідки ситуації, на думку Кирила Сазонова, багато в чому будуть залежати від того, хто прийде на зміну Смолія. Якщо це буде не тільки компетентний фахівець, але людина, готова працювати на підтримку економіки України, а не в інтересах фінансових спекулянтів, гра коштувала свічок, упевнений політолог.

"Невдоволення ж ряду наших зарубіжних "партнерів" говорить лише про те, що Смолій був їм вигідний. А наші проблеми їх не особливо хвилюють", – резюмує експерт.

Нагадаємо, експерт Олеся Яхно раніше висловила припущення, що Зеленський, схоже, хоче віддати НБУ під контроль певних груп.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини