Головна Новини Суспільство події З чим наближаємось до зими – які шанси встояти проти ударів по енергосистемі
commentss НОВИНИ Всі новини

З чим наближаємось до зими – які шанси встояти проти ударів по енергосистемі

Українські енергетики за минулий опалювальний сезон вже набули певного досвіду роботи в умовах постійних обстрілів

8 вересня 2023, 16:00 comments2613
Поділіться публікацією:

Україна готується до захисту енергетичних об'єктів від можливої низки нових масованих ракетних ударів з боку Росії в осінньо-зимовий період. Крім того, санкційна група Макфола-Єрмака продовжує роботу над тим, щоб енергетичні санкції проти РФ посилювалися. Якими є прогнози щодо готовності України витримати черговий ракетний терор енергетичної системи – і самій завдати ударів по російській енергетиці за допомогою союзницьких санкцій? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

З чим наближаємось до зими – які шанси встояти проти ударів по енергосистемі

Удари по енергооб'єктах України. Фото: з відкритих джерел

Ми увійдемо в опалювальний сезон із набагато меншим запасом міцності, ніж минулого року, але з куди потужнішою ППО

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква попереджає – розраховувати на те, що наступний опалювальний сезон буде легшим за попередній, не доводиться.

"Ми увійдемо в опалювальний сезон із набагато меншим запасом міцності, ніж торік. Це стосується і системи передачі та генерації електроенергії. Частину знищених об'єктів відновити до зими не вдасться", – пояснює експерт.

Але, зазначає він, цього року ми маємо набагато потужнішу систему ППО. А тому влаштувати терор, як минулого року, росіянам, швидше за все, не вдадуться.

"Плюс – до кінця року ми маємо отримати ще кілька сучасних систем ППО, що дозволить покращити ситуацію, – наголошує Денис Саква. – Ну й енергетики за минулий опалювальний сезон вже набули певного досвіду роботи в умовах постійних обстрілів. Це стосується як ремонтів після них, так і поведінки безпосередньо під час обстрілів (зниження потужності тощо)".

В який бік хитнеться маятник цієї зими зараз передбачити абсолютно неможливо, але треба бути готовим до відключень, вважає експерт.

Ми можемо розраховувати на більш ефективну роботу нашої ППО, але біля кожної високовольтної трансформаторної підстанції ми не поставимо ППО

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш поділився таким коментарем:

"Так вийшло, що я цікавився цим питанням в учасників ринку. Їхній прогноз – незадовільний. Так, ми можемо розраховувати на більш ефективну роботу нашої ППО, що посилилася за рік. Але біля кожної високовольтної трансформаторної підстанції (а їх в Україні – понад 90), по яких мітить Росія, ми ППО не поставимо".

Для захисту цих підстанцій, зазначає експерт, було ухвалено рішення збудувати над ними бетонні бункерні укриття. Але, на жаль, відповідні типові проекти було видано виконавцям (підрядникам) лише у серпні.

"Якби їх видали на півроку раніше, швидше за все, до зими ці укриття були б готові. Але Міненерго чомусь тягнуло (імовірно – бо шукало "своїх" підрядників). І, схоже, на початок зими буде готово від сили 30% таких укриттів. Інші підстанції можуть виявитися не захищеними", – пояснює Сергій Гармаш.

Тож на нас, мабуть, чекає м'якша в енергетичному плані зима, але зі збереженням ризиків, яким ми самі не запобігли.

"Щодо посилення енергетичних санкцій проти РФ. Давайте говорити відверто (і це визнають навіть західні політик та експерти) – санкції не спрацьовують. І та сама Європа в рази наростила закупівлю зрідженого газу в Росії, – наголошує експерт. – Я б не розраховував на санкції чи на їхню швидку дію. Тут треба розраховувати на себе. А самі ми, як показує приклад з бункерними укриттями, чомусь не справляємося з загрозами, що стоять".

Читайте також на порталі "Коментарі" – як Україна готується до захисту енергетичних об'єктів узимку: подробиці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини