Головна Новини Суспільство події З чим Блінкен та Остін прямують до Києва: експертний прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

З чим Блінкен та Остін прямують до Києва: експертний прогноз

В Україну приїдуть держсекретар США Ентоні Блінкен та голова Пентагону Ллойд Остін: українські експерти оцінили можливі результати зустрічі

24 квітня 2022, 13:35
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський на великій прес-конференції у суботу, 23 квітня, повідомив, що вже 24 квітня в Україну прибудуть міністр оборони США Ллойд Остін та Держсекретар Ентоні Блінкен. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чого очікувати від цього візиту.

З чим Блінкен та Остін прямують до Києва: експертний прогноз

В Украину приедут Блинкен и Остин / Фото: Эндрю Харник/Пул/AP

Політолог-американіст Владислав Фарапонов розмірковує так: "Якби був протокольний візит, приїхав би хтось один. А так їдуть і Блінкен, і Остін. До того ж цього тижня в США був прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Сказати, що з того часу щось кардинально змінилося, було б перебільшенням. Єдине, що могло змінитись – це розуміння американської адміністрації, що Україні потрібно (і якнайшвидше) саме те озброєння (включаючи важке), яке вона потребує".

Відтак, продовжує експерт, є ймовірність, що постачання озброєння буде збільшено. Інакше, навіщо незабаром після візиту українського прем'єра до Вашингтона (в рамках якого він зустрічав і з Байденом, і з Блінкеном, і з Остіним), до нас летять американські міністр оборони та держсекретар?

"Отже, однозначно буде або підписання якогось документа, або важливі заяви щодо збільшення військової допомоги, – вважає Владислав Фарапонов. – Крім того, такий візит – важливий політичний сигнал іншим країнам. Щоб повертали до Києва посольства. Можливо, Блінкен та Остін хочуть особисто переконатися, що у столиці України стало безпечніше – і можна повертати вже американське посольство”.

Безумовно, чиновники такого рівня, як держсекретар та міністр оборони США, з порожніми руками не приїжджають. На цьому наголошує політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі.

"Однозначно варто чекати на хороші новини про збільшення військових поставок загалом – і важкого озброєння зокрема. Нам гостро необхідні далекобійні гаубиці, системи ППО та ПРО, особливо далекого радіусу дії. І суботній обстріл ракетами мирних кварталів Одеси вкотре підтвердив необхідність отримання Україною відповідного оборонного (і не лише) озброєння", – упевнений політолог.

За його словами, після відсічі, отриманої під час першої фази наступу, втративши величезну кількість живої сили та техніки, Росія перейшла до нової тактики – більш частим та щільним обстрілам території України ракетами.

"Так що без нової, потужної системи ППО, яка дозволить знищувати ракети противника в повітрі й дозволити знищувати авіацію противника, яка розстрілює і бомбить мирні міста України (найнаочніший приклад – практично стертий з лиця землі Маріуполь) – нам не обійтися. Якщо Блінкен і Остін привезуть, нехай і негласно, схвалений механізм передачі Україні авіації – ті ж польських МіГів – це істотно змінило б ситуацію в українському небі, а значить і в бойових діях в цілому", – пояснює Максим Ялі.

Нам, продовжує він, потрібна така підтримка, яка дозволить докорінно переламати хід війни. Але говорити про отримання всього потрібного в короткостроковій перспективі, на жаль, годі й говорити. Проте те, що озброєння, яке постачають партнери в Україну, помітно "потяжчяло" – вже відмінний знак.

"Є ще й такий захід впливу як санкції. Жорсткість яких може змусити Росію закінчити війну. Адже рішення (і це розуміють уже всі) про це приймається саме в Москві, а не в Києві. І Зеленський це постійно підкреслює, як свою готовність заради найшвидшого миру зустрічатися з Путіним.Щодо санкцій, то Штати тут і так грають чи не першу скрипку.Куди більше запитань до ЄС, — зазначає Максим Ялі. Якщо Франція вже приймає відповідні рішення (і, сподіваюся, прискорить їх реалізацію після передбачуваної перемоги Макрона у другому турі президентських виборів), то до Німеччини є чимало питань, щоб їх Берліну ставив не лише Київ, а й Вашингтон".

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що експерти проаналізували головні месенджі Зеленського на конференції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини