Головна Новини Суспільство події З 15 грудня в Україні запрацює експериментальний проект
commentss НОВИНИ Всі новини

З 15 грудня в Україні запрацює експериментальний проект

На пунктах пропуску "Тиса" та "Ужгород" запровадять електронні черги

12 грудня 2021, 20:55
Поділіться публікацією:

Кабмін схвалив постанову, яка дає старт новому експериментальному проекту "Електронна черга перетину кордону", що запрацює з 15 грудня на пунктах пропуску "Тиса" та "Ужгород" у Закарпатській області. Як передає expres.online, уряд запевняє, що новація дозволить швидко проходити оформлення у пунктах пропуску. 

З 15 грудня в Україні запрацює експериментальний проект

Пункт пропуска - фото з Facebook

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, зменшиться кількість "живих" автомобільних черг на кордонах, що призведе до заощадження часу для бізнесу. 

Чиновники наголошують на тому, що водії матимуть вибір: або забронювати чергу на конкретний час заздалегідь і приїхати в цей час, або приїхати без бронювання і зареєструватися у "живій" черзі. 

За задумом авторів проекту, електронна черга повинна дозволити за менш ніж годину пройти оформлення і виїхати на суміжну сторону. Крім того, чиновники сподіваються, що вона ліквідує чорний ринок продажу місць у черзі перетину кордону та усуне вантажівки з проїжджої частини дороги перед КПП. 

На сьогоднішній день час простоювання у чергах на КПП "Ужгород" і "Тиса" складає від 2 до 12 годин для громадян та від 2 до 14 діб — для водіїв вантажівок. Тому, на цих контрольно-пропускних пунктах систематично виникають черги із 70-160 вантажівок, а іноді — із понад 500 машин протяжністю 8-10 кілометрів.

В Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України вважають, що без розбудови існуючих пунктів пропуску, а також створення належної інфраструктури сервісних зон, запуск проекту передчасний. За їхніми даними, не передбачено єдиного терміналу перед пунктом пропуску, де повинна буде зареєструватися вантажівка, під час прибуття.

За їхніми словами, якщо сьогодні транспортні засоби у чергах стоять безкоштовно, то з початком реалізації проекту будуть стояти за гроші. Лише у 2022 році міжнародні вантажні перевізники при перетині кордону із Словаччиною та Угорщиною будуть вимушені сплатити понад 2,5 млн євро. 

В свою чергу, експерти аналітичного центру "Європа без бар’єрів" відмічають, що дані електроні черги діють на багатьох європейських кордонах і скрізь себе зарекомендували як ефективний спосіб перетину кордону. 

Раніше портал новин "Коментарі" повідомляв про те, що заступник міністра МВС України Гогілашвілі можуть звільнити за розбірки на блокпосту, біля Краматорська.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини