Головна Новини Суспільство події Йде підготовка до бою: який ризик загострення на Донбасі – чи є ще можливість евакуювати людей
commentss НОВИНИ Всі новини

Йде підготовка до бою: який ризик загострення на Донбасі – чи є ще можливість евакуювати людей

Українські сили готуються до нового російського наступу на сході країни, оскільки Москва нарощує там свої війська

4 квітня 2022, 13:35 comments2249
Поділіться публікацією:

Влада Донецької та Луганської областей закликала населення евакуюватися, аргументуючи це тим, що противник готує масований наступ. Чи дійсно ризик такий серйозний? Чи реально евакуювати сотні тисяч цивільних із підконтрольної території Донбасу – углиб України? Які заходи протидії агресії могла б використовувати світова спільнота, щоб не доводити ситуацію до масової втечі людей зі своїх будинків? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Йде підготовка до бою: який ризик загострення на Донбасі – чи є ще можливість евакуювати людей

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Про те, якими методами здійснюється наступ агресора, ми знаємо по Маріуполю, Харкову, Чернігову, Волновасі

Виконавчий директор у Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов поділився такою думкою:

"Розвідки США та Великобританії практично одноголосні у своїх висновках – після втечі з Київської області та провалу на півночі, у Кремлі пріоритетною метою поставили окупацію Донбасу. Про те, якими методами здійснюється наступ агресора, ми знаємо по Маріуполі, Харкову, Чернігову, Волновасі. Яку ціну за це платить мирне населення, ми знаємо не лише щодо ситуації у вищезгаданих містах, а й звільнених Бучі, Ірпеню, Гостомелю. Тому, на мою думку, необхідність евакуації населення не має альтернативи", – наголошує експерт.

Він нагадує, що, за даними ООН, з України вже виїхало понад 4 млн людей. На захід країни перемістилося понад 10 млн.

"Тому питання стоїть не в можливості евакуації, а в її негайній організації, поки є така можливість. Відмова від масової евакуації населення з Маріуполя демонструє, яку надмірну ціну платять мирні жителі", – наголошує Олександр Леонов.

За його словами, очевидно, що зупинити російську агресію сьогодні неможливо. Адже у Кремлі умовою припинення війни називають фактичну капітуляцію України.

"Тому наші партнери та союзники мають посилювати санкції – у тому числі запровадити ембарго на купівлю російських нафти та газу. І, звичайно, продовжити озброєння Збройних сил України, у тому числі наступальними озброєннями для організації контрнаступу та звільнення окупованих територій", – резюмує експерт.

Людей, які проживають у Донецькій та Луганській областях, потрібно евакуювати якнайшвидше

Голова правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес упевнений, що загроза різкого загострення ситуації на Донбасі є абсолютно реальною.

"Російське командування ставить головне завдання поточного етапу своєї так званої "спецоперації" (насправді – відкритої агресії проти України) "звільнення" (в трактуванні окупантів) Донецької та Луганської областей – з виходом на адміністративні кордони. Вони намагатимуться взяти під свій контроль усі ці території. У Луганській області у цьому сенсі противник вже має, на жаль, відчутні успіхи. У Донецькій їх "досягнення" значно скромніше. Але всі, хто живе на Донбасі, перебувають у зоні ризику. А тому дії нашої влади, яка закликає до евакуації, всіляко цьому сприяючи, я вважаю адекватними, – каже Енріке Менендес. – Потрібно, поки є така можливість, організовано вивезти якомога більшу кількість цивільного населення, особливо вразливих категорій (діти, жінки, громадяни похилого віку). Щоб потім, коли почнуться серйозні бої, не робити це поспіхом, хаосом, панікою".

Практика показує, продовжує експерт, що навіть у стислий термін можна перемістити величезну кількість населення.

"Так, за перші дні війни, коли стало зрозуміло, що Росія використовує нелюдські способи її ведення (обстріли житлових кварталів і так далі), близько 1,5 мільйона українців перетнули кордони з країнами Євросоюзу. Я особисто бачив величезні колони машин, бо на той час курсував між сходом та заходом України. Тобто переміщення таких мас населення – можливе", – наголошує Енріке Менендес.

У Донецькій та Луганській областях на підконтрольних територіях зараз важко підрахувати, скільки залишилося цивільних. Але, можливо, йдеться про приблизно 2 млн людей. І їх не просто можна, а й треба евакуювати, зазначає експерт.

Він так прокоментував те, як слід реагувати на те, що відбувається світовій спільноті:

"Мені здається, що всі інструменти тиску на Росію, які можна було задіяти, вже задіяні. Путіна це не змусило відступити. Безумовно, слід посилювати тиск санкцій (при цьому навряд чи слід розраховувати, що Захід різко відмовиться від закупівлі енергоносіїв у РФ). Але значно важливіше збільшувати підтримку України. Надавати не лише кошти, а й потужне озброєння (включаючи системи протиракетної та протиповітряної оборони). Допомагати гуманітарними проектами, допомагати нашим біженцям".

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, як оприлюднені у ЗМІ факти звірств окупантів можуть вплинути на перебіг війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини