Головна Новини Суспільство події Якими будуть наслідки ордера на арешт Путіна – про що варто задуматися Сі Цзиньпіну
commentss НОВИНИ Всі новини

Якими будуть наслідки ордера на арешт Путіна – про що варто задуматися Сі Цзиньпіну

Після першого ордера Путіну невдовзі може з'явитися ще й другий

18 березня 2023, 12:08 comments1556
Поділіться публікацією:

Топ-темою залишається рішення Міжнародного кримінального суду в Гаазі про видачу ордера на арешт російського президента Путіна. Поряд з омбудсменом країни-агресора з прав дитини Марією Львовою-Бєловою він підозрюється в незаконній депортації дітей з території України. За словами українського лідера Володимира Зеленського, це історичне рішення, з якого розпочнеться історична відповідальність. Президент США Джо Байден упевнений, що російський президент "явно вчинив військові злочини". Ну, а у російських політиків, чиновників та пропагандистів із цього приводу – передбачувана істерика. Про що говорить реакція Заходу та РФ? Що тепер робити Китаю, який зміцнює зв'язок з Росією? До яких наслідків це може призвести? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Якими будуть наслідки ордера на арешт Путіна – про що варто задуматися Сі Цзиньпіну

Володимир Путін. Фото: з відкритих джерел

Намічена на початок наступного тижня зустріч лідера КНР Сі Ціньпіна з Путіним стає вкрай небезпечною для керівника Китаю

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець звертає увагу, що Путін став третім чинним главою держави, щодо якого було видано ордер МКС на притягнення до відповідальності. Раніше, розповів він, подібні кроки вчиняли стосовно лівійського лідера Муаммара Каддафі (до суду не дожив, бо був убитий 20 жовтня 2011 року) і суданського — Омара аль-Башира (під арештом у Судані, який обіцяв видати його МКС).

"Усі 123 країни, які ратифікували Римський статут, зобов'язані будуть затримати Путіна, опинись він на їхній території, – і передати до Гааги для проведення слідчих дій і власне суду. Самі обставини в ордері вказують на можливість причетності Путіна до депортації українських дітей. Разом з ним йде тут і "омбудсмен з прав дитини" Львова-Бєлова, яка за даними МКС, брала активну участь у депортації українських дітей, їхньому примусовому усиновленні російськими сім'ями, проведенні т.зв. "денацифікації" та "патріотичного виховання". Причому, я так розумію, прийняті до уваги ще й події у Криму, ОРДЛО, починаючи з 2014 року", – зазначає Ростислав Кравець.

За його словами, також розглядається видача другого ордера – за завдання (з путінського схвалення) російськими військами ударів по цивільній критичній інфраструктурі України. Швидше за все, найближчим часом ми побачимо офіційне оформлення цього звинувачення, прогнозує експерт.

"Але навіть після першого ордера Путін став об'єктивно токсичним для будь-якого політика, – запевняє він. – Тому що такий політик ризикує сам бути у майбутньому притягнутим до відповідальності. Існують (і вони застосовуватимуться!) Нюрнберзькі принципи. А саме – будь-яке сприяння тиранам, співучасть у злочинах (а підписання з Путіним якихось договорів тепер виглядатиме як така співучасть) теж веде до відповідальності. І намічена на початок наступного тижня зустріч лідера КНР Сі Ціньпіна з Путіним стає вкрай небезпечною для керівника Китаю – і з юридичного, і з політичного погляду. Навіть незважаючи на те, що КНР (як, до речі, і РФ, і Україна) не ратифікувала Римський статут. Так, зараз Сі зміцнив свою владу як ніколи. Але свого часу були впевнені у своїй всемогутності (принаймні у своїх країнах) і Каддафі, і Хусейн. Але потім у них щось дуже швидко пішло не так. І я не виключаю, що зустріч Сі Циньпіна з Путіним, подібна публічна підтримка людини, оголошеної в міжнародний розшук, може стати каталізатором протестних рухів у самій КНР з ймовірною зміною китайського керівництва. До якого і так є великі запитання щодо його третього терміну".

Для всього світу продемонстровано, що Путіну вручено – "чорну мітку"

Глава платформи Єдиний координаційний центр, політолог Олег Саакян розмірковує так:

"Видача цього ордера, безперечно, нетривіальна подія. Якщо подивитися на коментарі "гарячими слідами", на перші реакції, то видно, що Росія (її чиновники, політики, пропагандисти) не очікували такого кроку. І це чергова демонстрація того, як там погано прогнозують реальність, наскільки не готові до її високої динамічності".

Щодо Китаю – зрозуміло, що токсичність Путіна зростає. І його запланована зустріч із Сі Цзіньпіном відбуватиметься у більш негативному інформаційному світлі. Адже тепер, пояснює експерт, китайський лідер зустрічається не з президентом-агресором, а з президентом-злочинцем, який краде дітей. І саме цей меседж тепер супроводжуватиме всі статті, в яких згадуватиметься Путін. У стилі: Сі Цзіньпін зустрівся з Путіним, домовилися про щось, нагадуємо, нещодавно Путіна було оголошено в міжнародний розшук. Що, звичайно, робить РФ для Китаю токсичнішим молодшим партнером, акцентує Олег Саакян.

"Та й для всього світу продемонстровано, що Путіну вручено (хай поки що заочно) – "чорна мітка". Чіткий меседж, що він понесе відповідальність. І це вже не політичні заяви, а юридичний факт. Відповідно, всі світові гравці у своїх персональних стратегіях це враховуватимуть. Що Путін, хоч якийсь час ще залишатиметься з нами, але вже – вчорашній день, – пояснює експерт. – Для росіян – еліт, суспільства – також демонструється, що доля Путіна і тих, хто допомагатиме йому в скоєнні злочинів (адже в ордері фігурує ще й уповноважена з прав дитини), також визначено. За іншими – можуть бути дискусії. Але що швидше не стане Путіна, то швидше почнеться дискусія про майбутнє інших. Щодо Путіна вже дискусії не буде. І переговорів із Путіним уже не буде".

Читайте також на порталі "Коментарі" — як відреагували в ЄС на ордер на арешт Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини