Головна Новини Суспільство події Яким ЗМІ довіряють українці: чому влада натякає на заборону Telegram
commentss НОВИНИ Всі новини

Яким ЗМІ довіряють українці: чому влада натякає на заборону Telegram

Телебачення в Україні поступається навіть радіо, не кажучи вже про соцмережі

4 листопада 2023, 13:30
Поділіться публікацією:

Більшість мешканців України від початку повномасштабної російської агресії беруть новини з Telegram, інших соціальних мереж, а також сайтів новин. Кількість тих, хто отримує інформацію з телевізора, швидко зменшилася. Такі дані показує опитування USAID/Internews. Тим часом секретар РНБО України Олексій Данілов заявив, що вважає Telegram шкідливим додатком і навіть не виключив його заборони в Україні. Про що говорять дані опитування та заява Данілова? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Яким ЗМІ довіряють українці: чому влада натякає на заборону Telegram

ЗМІ Фото: з відкритих джерел

Зростання користувачів Telegram було підстебнуто запуском єдиного телемарафону

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна поділилася такою думкою:

"Дані опитування відображають загальносвітовий тренд: частка телебачення стрімко падає, його основний глядач – це люди вікової категорії 60+. Ця тенденція зберігатиметься й надалі. Щодо Telegram, то кількість його користувачів в Україні стрімко збільшилася з початком повномасштабної війни. Я сама належу до категорії людей, які саме у 2022 році почали використовувати цю соціальну мережу як основне джерело отримання актуальних новин, тобто новин у режимі реального часу. У цьому полягає привабливість Telegram. Стрімке зростання користувачів побічно підштовхнув запуск єдиного телемарафону, який працював в умовах суворої військової цензури і не задовольняв суспільний запит на отримання інформації про реальний стан справ. Телеграм-канали змогли цей запит задовольнити".

Що стосується вразливості Telegram з точки зору доступу третіх осіб до персональних даних користувача, то ця проблема знаходиться у сфері відповідальності користувача, вважає експерт.

"Якщо людина переживає, що соціальна мережа ненадійна, вона може використати іншу. Наскільки мені відомо, найзахищенішою мережею на сьогоднішній день вважається Signal. Альтернатива є завжди", – зазначає Ганна Малкіна.

Інша річ, продовжує вона, що Telegram в Україні є вразливим з погляду поширення неправдивої та маніпулятивної інформації, яка може загрожувати національній безпеці.

"Телеграм-канали не несуть відповідальності за достовірність інформації, їх неможливо поставити під державний контроль, притягнути до відповідальності. Тому не дивно, що долею Telegram перейнявся секретар РНБО Данілов, – пояснює політолог. – Складно сказати, наскільки реальним є блокування цього месенджера в Україні. З одного боку, така міра спричинить сплеск обурення серед населення. З іншого боку, якщо компетентними органами буде аргументовано доведено загрозу національній безпеці, що виходить від цього додатка, то ці ризики будуть виправдані".

Якщо і відключати Telegram, то аргументовано

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко зазначає, що, коли ситуація ординарна, життя тече у звичному ключі, споживачам інформації цікава її повнота. І в такі часи кермує телебачення. Тому що там є і відеоряд, і професійне озвучення, і прямі включення на тлі тих чи інших подій. Тобто подається максимальна повнота картини, пояснює експерт.

"А, коли відбуваються ті чи інші форс-мажори чи війна, людям не така цікава повнота інформації, як сама інформація – якнайшвидше. Якщо лунають вибухи – людям важливо швидко зрозуміти, із чим це пов'язано. Падають уламки ракети? Прильоти ракет чи бомб? Чи сапери знищують боєприпаси, що не розірвалися? І тут на перший план виходить не повнота інформації, а її швидкість. Оперативність. Щоб розуміти – несе те, що відбувається, загрозу чи ні", – розповідає експерт.

І в цьому випадку, наголошує він, телебачення поступається навіть радіо. Тому що по радіо можна просто повідомити інформацію, а по ТБ — супроводити її картинкою, що, включаючи монтаж, займає певний час.

"Тому соцмережі, телеграм-канали, ютуб-канали стають такими популярними у надзвичайні часи, у воєнні часи. Вони моментально надають інформацію, – пояснює Сергій Дойко. — Але оскільки інформація змінюється швидко, її з'являється багато, осмислювати її важко. І це несе певну загрозу, бо важлива інформаційна гігієна".

Нашвидкуруч "з'їдений" інформаційний продукт може виявитися фейковим. І викликати в результаті "невсвоєння", наголошує експерт.

Коментуючи заяви Данілова про нібито загрозу, що походить від Telegram, Сергій Дойко згадав, як обговорював з адвокатом, політичним стратегом, членом Ради директорів міжнародного правозахисного агентства WEST SUPPORT (США) Юрієм Ванетиком подібну загрозу, що походить від TikTok для національної безпеки Штатів. І він нагадав, що Bloomberg зазначав – американські фахівці у сфері кібербезпеки висловлювали стурбованість, що китайська компанія, яка стоїть за TikTok, справді може мати доступ до даних користувачів. З усіма витікаючими…

"Нагадаю, що колишній гендиректор ВКонтакте Павло Дуров, який з 2014 року залишив РФ, запевняв, що він ніколи користувачів Telegram (це також його проект) не підставить. Але де гарантія? Де гарантія, що російські спецслужби не мають доступу до даної платформи, що дозволить по тій же геолокації (адже у багатьох "телеграм" встановлений у смартфонах) визначати ваше місцезнаходження? Що хтось не підглядає за вашим листуванням, не витягує особисті дані? Тож тут справді є ризики. І Данілов у чомусь має рацію. Наявність Telegram на пристроях українців може перетворитися на загрозу. Або вже нею бути", – констатує експерт.

Але тут, наголошує він, мають розбиратися профільні фахівці – по тій же кібербезпеці. І, якщо відключати цю платформу, як раніше у нас заблокували російські соцмережі та канали, то – аргументовано. Можливо, як зробили в США з TikTok – заборонити мати цей додаток на пристроях держчиновникам.

"Але саме з виразними аргументами, – упевнений Сергій Дойко. – А не тому, припустимо, що деяким із представників влади не подобається, що українці все менше дивляться єдиний телемарафон і дедалі більше йдуть у соцмережі та телеграм-канали. Переорієнтувати споживача може лише якість та оперативність. А боротися із конкурентами шляхом їхніх заборон – не вихід".

Також видання "Коментарі" повідомляло – чи справді світ на порозі Третьої світової війни: як можна зупинити глобальний конфлікт.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини