Головна Новини Суспільство події Які телеканали можуть оштрафувати за порушення мовних квот
commentss НОВИНИ Всі новини

Які телеканали можуть оштрафувати за порушення мовних квот

Три популярних телеканали транслюють менше необхідних 75% контенту українською мовою

3 червня 2021, 11:15
Поділіться публікацією:

Вітчизняне телебачення продовжує в окремих випадках віщати російською мовою. Встановлені законом квоти дозволяють це робити, проте часом співвідношення з необхідним україномовним контентом все одно недостатнє. За інформацією уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя, в травні 2021 року мінімум чотири великих телеканали були помічені за тематичними порушеннями.

Які телеканали можуть оштрафувати за порушення мовних квот

"Інтер", "1+1" та "Україна" порушили мовні квоти в прайм-тайм. Фото із відкритих джерел

Як повідомляється представниками прес-служби уповноваженого, перевірка проводилася в прайм-тайм (із 6 до 10 вечора) для телеканалів "Інтер", "1+1", "Україна" та "ICTV". Для моніторингу використовували спеціальні медіасервіси, котрі дозволяють транслювати ефірні канали.

Нагадаємо, що в Україні офіційно встановлено обов'язковий відсоток використання державної мови на телебаченні. Для вечірніх трансляцій ця цифра дорівнює 75%. Однак, як показала травнева перевірка, три із чотирьох телеканалів не дотримуються прийнятих норм.

Порушниками стали "Україна", "1+1" та "Інтер" із показниками трансляції українською мовою у 69,9%, 70,9% і 72,9% відповідно.

Цікаво, що хоч телеканал "ICTV" і виконав вимогу щодо квот, порушення команда Тараса Кременя все одно зафіксувала. У випадку цього медіа мова про використання недержавної мови для показу реклами. Такої самої помилки припустилися і журналісти "Інтера".

Кремінь вже звернувся до Нацради, яка займається питаннями телебачення і радіомовлення, щоб уповноважені особи вжили необхідних заходів. Швидше за все, телеканали будуть змушені заплатити штраф за свої порушення.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, скільки разів із початку нинішнього року українці порушували "мовний" закон. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як, на думку спікера вітчизняної делегації в ТКГ Олексія Арестовича, можна вирішити мовне питання в нашій країні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Роман

3 червня 2021, 11:16

А там есть что смотреть? Адекватные люди воспринимают украинские СМИ как цирк.


Новини