Головна Новини Суспільство мистецтво і культура Скільки порушень мовного закону зафіксували в Україні з початку року
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки порушень мовного закону зафіксували в Україні з початку року

Близько сотні порушників були представниками державної влади

25 травня 2021, 15:18
Поділіться публікацією:

З 16 січня 2021 року в Україні було зафіксовано понад тисячу порушень мовного законодавства щодо обслуговування громадян українською. Про це повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь у своєму Facebook.

Скільки порушень мовного закону зафіксували в Україні з початку року

Тарас Кремінь - фото з відкритих джерел

Посадовець зазначає, що за час введення в дію 30 статті Закону про державну мову у сфері обслуговування громадяни зафіксували 1357 порушень. 

"Продовжує зростати кількість скарг на порушення Закону представниками органів державної влади та місцевого самоврядування", — додав Кремінь.

За його словами, працівники державної машини близько ста разів відмовлялися спілкуватися з громадянами українською мовою. Також омбудсмен додав, що за останній місяць було зафіксовано 25 таких випадків.

Нагадаємо, що 16 січня набрав чинності мовний закон, який зобов'язує усіх постачальників послуг в Україні комунікувати з клієнтами виключно державною мовою, якщо не надійшло окреме прохання споживача говорити іншою мовою. Про це йдеться в Законі України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Таким чином уся сфера обслуговування повинна говорити тільки українською мовою. Ця вимога, відповідно до закону, є обов'язковою.

За словами омбудсмена, штрафи за недотримання закону розпочнуть виписувати з 16 липня 2022 року. Стягнення становитимуть від 5100 до 6800 гривень. Детальнішу інформацію читайте в нашому матеріалі.

Також сайт "Коментарі" розповідав, що відома українська артистка Оля Полякова стала на захист закону про обов'язкову українську мову та сказала, що не розуміє людей, які виступають проти нього.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини