Головна Новини Суспільство події Які шанси на проривні рішення: чи справді ситуація з підтримкою України зайшла в глухий кут
commentss НОВИНИ Всі новини

Які шанси на проривні рішення: чи справді ситуація з підтримкою України зайшла в глухий кут

Агресор використовує серйозні фінансові можливості та потужні дипломатичні канали проти України

14 грудня 2023, 11:44
Поділіться публікацією:

В останні дні робочого тижня, 14 та 15 грудня, очікується ухвалення (або неприйняття) найважливіших для України рішень у США та ЄС. У Штатах, незважаючи на ігри республіканців у парламенті, зберігається хитка надія на ухвалення нового об'ємного пакету допомоги для нашої країни. А в Брюсселі в ці дні відбудеться саміт глав ЄС, де планувалося дати старт переговорам про вступ України до Євросоюзу, а також ухвалити рішення про виділення нам 50 млрд євро на найближчі чотири роки. Які шанси на проривні рішення, необхідні не лише нам, а й демократичному світу загалом? Чому з підтримкою України виникли проблеми? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які шанси на проривні рішення: чи справді ситуація з підтримкою України зайшла в глухий кут

Україна – США – ЄС. Фото: із відкритих джерел

Боротьба йде не лише на фронті, а й на міжнародній арені

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко закликає не забувати, що російські ІПСО працюють досить ефективно. Кремль, пояснює він, вкладає величезні кошти не лише у бойові дії на території України, а й на мобілізацію "корисних ідіотів" на Заході. Або на підкуп політиків, чиновників, медіа.

"То тут, то там з'являються критичні статті щодо України, її керівництва, лунають подібні заяви. Такі "закиди" не завжди є безпідставними. І зіштовхуючись із діями деяких правоохоронців, я як практикуючий адвокат можу підтвердити, що для таких тиловиків нічого після широкомасштабної російської агресії не змінилося. Апетити в окремих випадках навіть зросли. Замість боротьби зі злочинністю вони займаються "бізнесом у погонах".

Усі наші внутрішні проблеми, безумовно, намагаються використати проти нас ті, хто бореться за зменшення підтримки України. І з внутрішньополітичних мотивів, і під впливом російської пропаганди, в яку, – наголошує експерт, – вкладаються величезні кошти".

За словами Сергія Войченка, ми вже бачили приклади такого впливу на наших європейських сусідів – Угорщину, Польщу, Словаччину. Те ж саме блокування кордону, пояснює він, це було не про інтереси польських перевізників, а про фактичну роботу на Москву. Як відповідні дії угорського керівництва.

Тож, констатує експерт, боротьба йде не лише на фронті, а й на міжнародній арені. Агресор має і серйозні фінансові можливості, і потужні дипломатичні канали. І Росія все це активно використовує проти України.

"На руку ворогові зіграли наші невдачі на фронті, завищені очікування від контрнаступу ЗСУ. Як наслідок – відбувається зниження підтримки нашої країни. На це накладаються ще й внутрішні проблеми (політичні, соціально-економічні) у тих чи інших державах Заходу. І, звісно, втома. Адже російсько-українська війна для них далеко. І, якщо в перші її місяці, навіть рік, через шок від того, що відбувається, європейці та американці потужно нам допомагали, то на другому році, який незабаром перейде в третій, така підтримка прогнозовано ослабла. Тим більше, що у нас не вщухають корупційні скандали. Тому бачимо проблеми і з допомогою США, і нашої всеосяжної підтримки з боку ЄС", – пояснює Сергій Войченко.

І все ж, зазначає він, сподіватимемося, що здоровий глузд переможе. І на Заході зрозуміють, що допомога Україні у протистоянні з Росією – це не лише захист України та самого Заходу. Це ще спосіб показати всьому світу, що порушення норм міжнародного права не залишиться безкарним.

У США простір для компромісу вичерпано

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я) Віталій Кулик розмірковує так:

"Проблеми були очікувані. США входять до активної фази виборчої кампанії. Трампісти зробили ставку на загострення конфлікту із Байденом. Вони ініціювали процедуру імпічменту, торпедують будь-які можливості домовленостей між республіканцями та демократами. А український кейс для них – ключовий у критиці Білого дому".

На жаль, зазначає експерт, нам не вдалося пробити Держдеп та Білий дім на повноцінне використання ленд-лізу, на передачу нам необхідної техніки та літаків до того, як трампісти заблокували проходження потрібних рішень через Конгрес.

"Ще вчора була примарна надія, що демократам та республіканцям вдасться домовитись. Але трампісти вирішили піти на загострення. Відмова від продовження роботи парламенту та початок розгляду процедури імпічменту Байдена (поки що через Палату представників) говорять про те, що простір для компромісу вичерпано. Я не виключаю, що в січні вдасться вийти на потрібні параметри мінімальної підтримки для України. Але, швидше за все, йтиметься про виділення допомоги з резервних варіантів, які не передбачають участі парламенту. Вже зараз відбувається перерозподіл фінансових та логістичних потоків від США до їхніх союзників – Австралії, Південної Кореї, Норвегії. Вони можуть виділяти певні транші, а також через треті ринки забезпечувати постачання озброєнь та боєприпасів", – пояснює Віталій Кулик.

Той самий ЄС, нагадує він, не без проблем, але забезпечить нас наступного року обіцяним мільйоном снарядів. І з огляду на нарощування виробничих потужностей продовжить це робити. Тож, констатує експерт, є шанс, що ми закриємо хоча б мінімальні потреби.

"Що стосується саміту ЄС, то я – обережний оптиміст. Думаю, що розморожування виділення 10 млрд. євро для Угорщини – це знак того, що Орбан знаходиться на шляху компромісу в українському питанні. І що переговори щодо вступу України до ЄС розпочнуться. Хоча говорять про можливе перенесення цього старту на березень у зв'язку з окремою позицією Угорщини, Словаччини, Австрії, на яких тисне РФ. Однак є й консенсус еліт в ЄС, які готові розпочати переговори вже зараз. Втім, слід розуміти, що навіть після цього на нас чекає довгий і тернистий шлях. З огляду на позицію вищезгаданих країн, до яких може приєднатися й низка інших, – попереджає Віталій Кулик. – Нам точно ставитимуть палиці у колеса. І швидкий варіант, коли ми авансом можемо потрапити до ЄС, не передбачається".

Читайте також на порталі "Коментарі" — головні висновки з візиту Зеленського до США: чи Конгрес проголосує допомогу Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини