Головна Новини Суспільство події Які санкції можуть створити великі проблеми для РФ: на що реально здатний Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Які санкції можуть створити великі проблеми для РФ: на що реально здатний Захід

Необхідно посилювати покарання за постачання до Росії товарів подвійного призначення, що дозволяє її військпрому продовжувати виробляти озброєння

21 лютого 2024, 14:42 comments1122
Поділіться публікацією:

Представник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі повідомив, що США 23 лютого оголосять новий пакет санкцій проти Росії. Вони стануть відповіддю Штатів на смерть у в'язниці російського позиційного політика Олексія Навального, а також будуть приурочені до другої річниці російського повномасштабного вторгнення в Україну. Готує свій (вже 13-й) пакет санкцій також Євросоюз. Які очікування від нових пакетів обмежень? Що слід зробити Заходу, щоб Росія реально відчула відповідальність за свої агресивні дії? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Які санкції можуть створити великі проблеми для РФ: на що реально здатний Захід

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Важливо посилити вторинні санкції за обхід тих чи інших обмежень

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній наголошує, що пакет санкцій через смерть Навального цілком очікуваний.

"Байден ще 2021-го заявив, що, якщо з Навальним щось трапиться, то буде жорстка реакція з боку Штатів. І вона точно буде", – упевнений він.

За словами експерта, бажано, щоб з'явився якийсь "список Навального", як було зі "списком Магнітського" (перелік осіб, відповідальних за тримання під вартою, жорстоке поводження та смерть аудитора Сергія Магнітського, який серед групи юристів та аудиторів розкрив серію великих розкрадань грошових коштів з російського бюджету під виглядом податків, інші грубі порушення прав людини в РФ), коли почали накладати санкції на тих, хто так чи інакше до цього причетний.

"Щодо ефективності санкцій у принципі – важливо посилити вторинні, за обхід тих чи інших обмежень. Приміром, за купівлю в РФ нафти за ціною понад 60 доларів за барель. Слід запроваджувати обмеження щодо російського газу, за металургією, за низкою інших напрямів, щоб підірвати країну-агресора економічно", – вважає Тарас Загородній.

Крім того, продовжує він, необхідно посилювати покарання за постачання до Росії товарів подвійного призначення, що дозволяє її військпрому продовжувати виробляти озброєння, у тому числі наповнене західними складовими.

"Упевнений, що у Заходу достатньо досвіду, щоб це зробити. Особливо з огляду на цифровізацію сучасного бізнесу. Можна знайти джерела надходження тих чи інших товарів – і перекривати їх. Бити по банках, фірмах, загалом по країнах", – підсумовує експерт.

На нові санкції надії мало

Екс-гендиректор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон поділився такою думкою:

"Я не став би очікувати нових значних санкцій проти Росії. На жаль, відчувається, що європейці вже втратили більшу частину запалу щодо підтримки України та почали більше дивитись на свої економічні інтереси".

Тому, пояснює експерт, зараз варто зосередитися на боротьбі з існуючими можливостями щодо обходу введених раніше санкцій.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому не вдається підірвати економіку РФ: які очікування від 13-го пакету санкцій.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини