Головна Новини Суспільство події Які популярні українські курорти страждають від нашестя змій
commentss НОВИНИ Всі новини

Які популярні українські курорти страждають від нашестя змій

Змій стало більше не тільки в горах, але і в популярних для відпочинку місцях на узбережжі Чорного та Азовського морів

8 липня 2021, 10:53 comments1120
Поділіться публікацією:

Українським туристам, які планують провести відпустку біля моря, слід бути особливо обережними. На найбільш багатолюдних курортах України збільшилася кількість змій, котрі живуть на пляжах і у кромки води. Як повідомляє "Новини.Лайв", тільки в Запорізькій області від укусів плазунів у 2021 році постраждало вже 14 осіб.

Які популярні українські курорти страждають від нашестя змій

Туристи на Азовському морі скаржаться на змій. Фото із відкритих джерел

Особливе засилля змій на узбережжі Азовського і Чорного морів було помічено мандрівниками в середині червня. Уважнішими слід бути туристам, які приїхали до Урзуфа, Мелекіного, Приморська чи Азовської Ялти. Відпочивальники, які зіткнулися з цією напастю, рекомендують не ходити вночі по пляжах без ліхтарика, щоб випадково не наткнутися на змію. Також інших українців просять бути обережними у проходах до пляжів через дикі хащі.

Як пояснив вітчизняний зоопсихолог Сергій Клочко, українцям слід не забувати, що не всі змії в нашій країні — отруйні. І навіть ті, які такими є, навряд зможуть своїм укусом довести людину до летального випадку. Фахівець каже, що отрута тієї ж гадюки не є настільки токсичною, щоб людина померла. Однак такий ризик є, а найбільше — у дітей. До того ж укус гадюки — вельми болючий.

За словами Сергія Клочка, подібні інциденти не можна ігнорувати, тому в лікарню після укусу змії слід звернутися в обов'язковому порядку. Тим більше зараз, за часів коронавірусу.

"Смертельних випадків практично немає, але до лікаря слід звернутися обов'язково. У багатьох організм знесилений через коронавірус. Незрозуміло, як він може відреагувати ще й на укус гадюки", — підкреслив фахівець.

При цьому зоопсихолог також наголошує на тому, що відпочивальникам слід посилити свою уважність і пильність. Річ у тому, що змія навряд чи стане нападати першою, якщо не відчуває прямої загрози від людини.

"Вкусити змія може хіба що, коли на неї наступлять. Тому беріть з собою палицю і ворушити під час ходьби траву, наприклад, щоб змія змогла відповзти від вас", — зазначив Клочко.

Збільшення популяції плазунів в Україні Сергій Клочко пов'язує з тим, що зросла і кількість гризунів. Однак через кілька років ця цифра знову зменшиться: гризунів знищать змії і птахи, а, значить, їжі не вистачить всім.

При цьому зоопсихолог просить українців не вбивати змій. Ці тварини допомагають захистити урожай, адже борються з гризунами, які без сторонньої стримування здатні знищити до 30% зібраних за літо запасів.

У Центрі громадського здоров'я відзначили, що за станом на 30 червня по всій Україні було зафіксовано 30 звернень до медиків через укус змії (8 — за перший місяць літа). Обійшлося без летальних випадків. В останній раз смерть через подібну причину була зафіксована в 2018 році. Тоді за медичною допомогою протягом усього року звернулося 396 осіб.

Як уберегтися від укусу плазунів

• Пам'ятайте, що місця проживання змій — це ліси, парки, поля, болота, степи і гори. Ці тварини часто ховаються в розсохлих пеньках, під деревами, які впали, або камінням. Блукаючи в подібній місцевості, не забудьте використовувати палицю, щоб створити додатковий шум поруч з собою — це допоможе відлякати змію.

• Активність гадюк припадає на денний час. Якщо ви помітили плазуна, акуратно відійдіть в сторону, за можливості не рухаючись різко. Зберігайте мінімальну дистанцію в 1,5-2 метра.

• Ловити змію (тим більше щоб вбити) категорично не рекомендується. Саме в такі моменти, згідно зі статистикою, люди найчастіше страждають від укусів.

• Якщо йдете гуляти в ліс або поле, подбайте про правильний одяг. Найкраще від укусів змії захистять високі черевики, в які будуть заправлені довгі штани, зшиті із щільної тканини.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, з якої ще причини відпочиваючі на курортах Азовського моря масово покидають пляжі. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, в яких курортних українських містах туристи страждають через велику кількість морських бліх.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини