Головна Новини Суспільство події Які очікування від візиту Ердогана до США: що важливо для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від візиту Ердогана до США: що важливо для України

Швидше за все Байден і Ердоган обговорюватимуть регіональні питання, а також питання обходу РФ санкцій через Туреччину

31 березня 2024, 14:15
Поділіться публікацією:

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган збирається у травні з першим візитом до США після обрання президентом Джо Байдена. Які очікування від цієї зустрічі, чому це важливо і для України? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Які очікування від візиту Ердогана до США: що важливо для України

Ердоган та Байден. Фото: з відкритих джерел

Ердоган наполягатиме на постачанні турецькій армії нових видів озброєнь з боку США

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася таким коментарем:

"Важливо, що Ердоган відправляється до США 9 травня, тобто точно не буде присутнім на російському святкуванні дня перемоги (у якому б вигляді це не проводили цього року). Це показово".

До того ж, продовжує експерт, від лідера Туреччини багато залежить у регіоні. Вона зазначає, що на ресурсі іранського "Корпуса вартових ісламської революції" висловили невдоволення нещодавньою заявою Ердогана, що він не може заборонити приватним турецьким компаніям торгувати з Ізраїлем. А також – що він пропускає вантажі до Північного Іраку (мовляв, від цього залежить виживання людей), у якого складні стосунки з Іраном.

"Думаю, Байден і Ердоган обговорюватимуть регіональні питання (Близький Схід, ті чи інші азіатські напрямки). Також питання обходу РФ санкцій через Туреччину. Такі можливості звужуються через запровадження Штатами додаткових обмежень, зокрема проти тих, хто допомагає росіянам. Є дані, що турецькі банки перестали обслуговувати російські рахунки, що у Туреччині перестала працювати картки МИР країни-агресора. Ймовірно, що розмови підуть у цьому напрямі", – вважає Тетяна Попова.

На її думку, Ердоган, напевно, наполягатиме на постачанні турецькій армії нових видів озброєнь з боку США.

"Зрозуміло, що торкнуться й теми України. Навряд чи Ердоган має якийсь свій мирний план. Швидше він згоден із формулою миру президента Зеленського. І ті чи інші його пункти, в яких готова взяти участь Туреччина, можуть обговорювати під час зустрічі в США", – прогнозує експерт.

Візит турецького лідера до чинного голови Білого дому – це певний сигнал для турецької діаспори у Штатах

Політичний експерт Світлана Кушнір нагадує, що нещодавно Ердоган зробив заяву, на яку ніхто особливо не чекав. А саме – що це останній термін його повноважень на президентській посаді.

"Одразу з'явилося кілька версій про погіршення здоров'я Ердогана, обговорювали його зовнішній вигляд, що посунувся, та інше. Але причина, певне, в іншому, – вважає експерт. – Турецькому лідерові 70 років. Минулий рік став для нього надзвичайно важким. Це і складні вибори (у два тури), і зростаюча підтримка у суспільстві опозиції, і розчарування населення нинішньою владою в обличчі Партії справедливості та розвитку. Плюс – потужний і смертоносний землетрус, криза в економіці, що послідувала за ним, багаторічна девальвація турецької ліри, зниження темпів зростання виробництва і торгівлі (спочатку через пандемію ковіда, а потім через російсько-українську війну) Додайте до цього напругу в конфліктних точках Чорноморського басейну, Близького Сходу, Сирії... Усі ці чинники, схоже, підштовхують Ердогана до пошуку наступника. І, як кажуть, до "підчистки хвостів" перед відходом", – зазначає експерт.

На її думку, візит турецького лідера до чинного голови Білого дому під час передвиборчих перегонів до США – це ще й певний сигнал для турецької діаспори у Штатах, а також для частини тюрського світу. За результатами зустрічі Байден або заручиться підтримкою цієї електоральної частини у США, або ж ні.

"Для Ердогана ж це можливість обговорити низку можливих кандидатур з транзиту влади (говорять і про синів Реджепа, і про зятя, і про ще пару турецьких політиків, на яких робитиметься ставка)", – уточнює Світлан Кушнір.

Крім того, продовжує вона, темами для зустрічі стануть однозначно питання озброєння. Йтиметься про бажання Анкари модернізації військової авіації (американські винищувачі F-35, але тут щось доведеться вирішувати з російськими системами С-400, які придбала Туреччина), про війну в Сирії, в Секторі Газа.

"Звичайно, буде блок питань щодо війни в Україні, щодо співпраці Туреччини з Росією (постачання товарів та вузлів, агрегатів підсанкційної номенклатури), щодо ситуації з безпекою судноплавства в акваторії Чорного моря, відновлення логістичних шляхів через нього. Зачеплять також питання боротьби з тероризмом, обмін даними по цій лінії. Поговорять і про ситуацію в державах Центральної Азії, де Туреччина має значно більшу питому вагу, ніж США (чому свідчення активізації співробітництва цих країн в Організації тюркських держав)", – прогнозує експерт.

Якими будуть підсумки цієї зустрічі поки що говорити зарано, зазначає вона. Сторони поки що лише посилено готуються до неї. Але навіть якщо буде спільне комюніке, частина переговорів, особливо щодо економіки, залишиться за кадром, упевнена Світлан Кушнір.

"Але Ердоган, – наголошує вона, – завжди, навіть за невисоких стартових позицій, умів отримувати вигоду для своєї держави. А напередодні вірогідної зустрічі президентів Туреччини та РФ, звірка годинника по лінії Вашингтон-Анкара більш ніж показова".

Читайте також на порталі "Коментарі" – найяскравіші події тижня: про що вони говорять.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини