Головна Новини Суспільство події Які очікування від 10-го пакету санкцій проти РФ – що важливо врахувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Які очікування від 10-го пакету санкцій проти РФ – що важливо врахувати

Важливо, крім санкцій проти власне РФ, працювати з обмеженнями проти держав та компаній, які допомагають росіянам обходити санкції

14 лютого 2023, 10:24 comments1495
Поділіться публікацією:

ЄС готує 10 пакет санкцій проти Росії. Як стало відомо, серед іншого він містить обмеження для низки російських банків, розширення торгових обмежень, покарання для Дубайської судноплавної компанії, підозрюваної у сприянні РФ в обході санкцій щодо експорту нафти. Які очікування від нових санкцій? Які рішення слід ухвалити, щоб країні-агресорові стало ще важче вести війну проти України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які очікування від 10-го пакету санкцій проти РФ – що важливо врахувати

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Необхідно, щоб Росія потрапила до "чорного списку" FATF

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк пояснює:

"Будь-які нові санкції – це плюс. Але вони поки що не стають убивчими для економіки агресора. Важливо, крім санкцій проти власне РФ, працювати з обмеженнями проти держав і компаній, які допомагають росіянам обходити санкції. Інакше буде ситуація, коли російська нафта перетворюватиметься на індійську чи китайську – і поставлятиметься в такому вигляді на європейські ринки".

Другий важливий момент, за словами експерта, обмежити постачання чого завгодно в саму РФ. Імпорт туди товарів та послуг, які росіяни не можуть замінити на щось своє.

"Яскравий приклад – технології. І, як не дивно, страхування. Це впливає на логістику. І навіть, коли росіяни намагаються щось кудись поставити, воно просто не пливе", – зазначає Ярослав Железняк.

Третій важливий момент, на його думку, – фінансовий. Багато російських банків, пояснює нардеп, залишилося, які продовжують працювати із SWIFT (міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів).

"Необхідно, щоб Росія потрапила до "чорного списку" FATF (група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей – міжурядова організація, яка займається виробленням світових стандартів у сфері протидії відмиванню злочинних доходів та фінансуванню тероризму). І тоді кожна операція, що проводиться з РФ, максимально перевірятиметься і гальмуватиметься. Стане складною. І це буде реально болісна історія для країни-агресора", – упевнений Ярослав Железняк.

Головна мета даного пакету полягала у запровадженні жорсткішого контролю за обходом РФ санкційних обмежень

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін звертає увагу, що, коли ми говоримо про 10-й пакет санкцій, то їхня головна мета – не стільки запровадження додаткових обмежень (проти, наприклад, чотирьох російських банків, включаючи "Альфа-Банк" і так далі), а – постаратися покарати ті фірми та фізосіб, які допомагають росіянам обходити санкції.

"Якщо подивимося на структуру персональних санкцій щодо компаній та напрямків – то обмеження вводяться саме проти тих компаній, які здебільшого не перебувають у російській юрисдикції. І це декларувалося. Головна мета цього пакету полягала у запровадженні жорсткішого контролю над обходом РФ санкційних обмежень. А інше – супутні обмеження. Як ось заборона російським громадянам бути працевлаштованими в компаніях критичної інфраструктури ЄС, удар по нових банках тощо", – пояснює Олег Пендзін.

Основне, наголошує він, це спроба покарати тих, хто допомагає країні-агресорові обходити санкції.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у війні настає переломний момент: у США звернулися із попередженням до України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини