Головна Новини Суспільство події Які населені пункти в Україні хочуть переіменувати і чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Які населені пункти в Україні хочуть переіменувати і чому

Назви населених пунктів мають бути приведені у відповідність до правопису, - омбудсмен

4 листопада 2021, 16:10
Поділіться публікацією:

Понад десять населених пунктів в різних областях України мають бути переіменованими. Про це Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь написав в Facebook.

Які населені пункти в Україні хочуть переіменувати і чому

Тарас Кремінь, фото Facebook

Мовний омбудсмен переконаний, що назви українських сіл та міст треба привести у відповідність до українського правопису та стандартів державної мови.

Урядовець відправив відповідні звернення до місцевої влади. Таке рішення було прийнято після того, як громадяни масово скаржилися на російськомовні назви, які досі не змінили.  Серед яких: Сєвєродонецьк, Южноукраїнськ, Спокойствіє, Луч, Первомайське, Арбузинка, Южне, Надєждівка, Переводчикове, Первомайськ та інші.

За словами Уповноваженого, до приходу радянської влади ці населені пункти мали інші українські історичні назви.Урядовець наголосив, що частина 1 статті 41 мовного закону усі географічні назви в Україні мають бути написані у документації державною мовою.

Тарас Кремінь звернувся до рішення Конституційного Суду України № 1-р/2021 , де зазначено, що державна мова — головний атрибут країни та її стандарти не мають порушувати. Тому слід переіменувати ці населені пункти на українські назви. Рішення про перейменування мають обговорити на сесіях міських рад, провести громадські слухання та надати рекомендації та пропозиції з переліком назв. Потім парламент має розглянути проекти рішень та затвердити нові назви.

Як повідомляв портал "Коментарі", українцям надали ліцензію на проведення олімпіади геніїв на загальнодержавному рівні. Контракт підписала Мала академія наук з американськими партнерами. Пілотний проект діятиме ще в Південній Кореї, Мексиці, Кувейті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ККК

4 листопада 2021, 17:40

Да легко, но только за счет мовноблеющего лохтората и за счет ублюдка кремня! Петля бандерлогов просто заждалась!


Новини