Головна Новини Суспільство події Яке важливе рішення має ухвалити Зеленський – які очікування від його візиту до Польщі
commentss НОВИНИ Всі новини

Яке важливе рішення має ухвалити Зеленський – які очікування від його візиту до Польщі

Підтримка Польщі вкрай важлива, адже саме ця країна від початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну стала одним із найголовніших і найзначніших наших партнерів

3 квітня 2023, 14:02 comments1387
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що тиждень, який розпочався з 3 квітня, буде "особливо вагомим для нашого захисту, для нашого руху до перемоги". Паралельно з цим з'явилася інформація, що Зеленський 5 квітня може відвідати Польщу з офіційним візитом. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" заяви українського лідера та те, які рішення можуть бути ухвалені під час його можливої поїздки до Польщі.

Яке важливе рішення має ухвалити Зеленський – які очікування від його візиту до Польщі

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Президент України має правильно спланувати і провести те, що у народі узагальнено називають контрудар

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов міркує так:

"Президент України, верховний головнокомандувач ЗСУ (що зараз особливо важливо) Володимир Зеленський стоїть на порозі ухвалення, можливо, найсерйознішого рішення у своїй кар'єрі. Йдеться про те, як використати накопичений потенціал, кінетичну енергію, якими володіє Україна зараз. А саме — правильно спланувати і провести те, що в народі узагальнено називають контрудар. На який всі чекають. Але що таке контрудар з погляду такого окремого випадку сучасної військової кампанії? Це насамперед визначення цілей та завдань, які ставляться не лише військовим, а й працівникам спецслужб, дипломатичної сфери".

Звісно, продовжує експерт, форму операції визначають військові, дипломати та розвідники. Але, щоб операція набула форми, необхідно визначити її цілі та завдання, об'єкт застосування сил та засоби, масштаб, сферу, тривалість операції. Розрахувати збитки, які буде завдано противнику. І все це в результаті, хоч би як не допомагали радники, є рішенням керівника країни, його зоною відповідальності.

"Тому президент України зараз, – наголошує Віктор Савінов, – перебуває на порозі дуже важливого рішення. Усі дії треба скоординувати із найближчими союзниками. Насамперед – з Польщею. Оскільки статус нашої спільної сусідки – Білорусі – останнім часом, можна сказати, змінився. Відповідно, змінюються цілі й завдання майбутньої військової операції, і навіть її форма. Не впевнений, що президенту для ухвалення цього рішення буде достатньо цього тижня. Але, можливо, попередня робота у великому обсязі вже зроблена. Чекаємо на результати".

Немає рішень, які мають ефект чарівної палички у такій масштабній війні

Директор Інституту світової політики, автор книги "Гібридна війна" Євген Магда нагадує, що США сьогодні повідомлять про передачу Україні чергового пакету військово-технічної допомоги. Який традиційно буде сильним. Ну, а ймовірний візит Зеленського до Польщі, це, на думку експерта, не лише про його зустріч із польським колегою Анджеєм Дудою, а й, очевидно, про фіксацію передачі нашій країні польських винищувачів МіГ-29.

"Думаю, мова також йтиме про перспективи зміцнення українсько-польської співпраці", – зазначає Євген Магда.

Він також наголошує, що немає рішень, які мають ефект чарівної палички у такій масштабній війні.

"Не існує такого потужного засобу, який одразу забезпечив би нашу перемогу. За неї доведеться боротися всім українцям – щодня", – резюмує експерт.

Імовірний візит Зеленського до Польщі стане знаковим

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук нагадує, що саме Польща з початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну стала одним із найголовніших і найзначніших наших партнерів. Забезпечуючи допомогу у різних напрямах. Починаючи з гуманітарного (зокрема з розміщення українських біженців), завершуючи військовим (надання різноманітного озброєння, підготовка наших військовослужбовців).

"Ця співпраця надзвичайно важлива. І вона триває, – наголошує політолог. – Крім того, саме Польща, разом із країнами Балтії, є головним локомотивом посилення санкцій проти РФ. З огляду на все це ймовірний візит президента Зеленського до Польщі – більш ніж логічний".

Петро Олещук нагадує, що від початку повномасштабної війни усі закордонні поїздки президента України були знаковими. І призводили до збільшення військової та фінансової підтримки нашої країни партнерами. Так було й у грудні 2022-го – у США (зустріч із президентом Байденом, виступ перед Конгресом). І в лютому 2023-го, коли Зеленський здійснив тур Європою (зустріч з лідерами Великобританії, Франції, Німеччини, виступ у Європарламенті).

"Очевидно, що й ймовірний візит до Польщі стане знаковим, – вважає експерт. – І не лише у символічному контексті, а й у ракурсі вирішення досить серйозних питань, включаючи посилення обороноздатності України".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи бачить Захід перспективи переговорів із Москвою – чому відбулася розмова Блінкена з Лавровим.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини