Головна Новини Суспільство події Яке церковне свято 8 березня: що потрібно зробити жінкам
commentss НОВИНИ Всі новини

Яке церковне свято 8 березня: що потрібно зробити жінкам

Сьогодні, 8 березня, Міжнародний жіночий день (День боротьби за права жінок), віряни вшановують пам'ять преподобного Феофілакта Сповідника

8 березня 2024, 06:47
Поділіться публікацією:

8 березня за новим церковним календарем православні згадують святого Феофілакта сповідника (21 березня за старим). У народному календарі — Вербоносиця. 

Яке церковне свято 8 березня: що потрібно зробити жінкам

Свято 8 березня. Фото: з відкритих джерел

Святий Феофілакт жив у Константинополі в VIII столітті. Це були часи, коли точилася іконоборча єресь: свого часу у Візантії заборонили шанування святих ікон, яке вважали ледь не ідолопоклонством. З цією єрессю боролися багато константинопольських патріархів, зокрема й святий патріарх Тарасій, учнем якого був Феофілакт.

Феофілакт багато років провів у чернечому подвигу, в обителі на пустельному березі Чорного моря і мав дар чудотворення. За переказами, якось під час спеки за його молитвою з порожньої посудини потекла вода — і женці, які працювали на полях, змогли напитися. Через деякий час Феофілакт став єпископом Нікомідійським, а в Константинополі в цей час прийшов до влади новий імператор-іконоборець Лев П'ятий. Патріарх Никифор, наступник Тарасія, не зміг переконати його не порушувати мир Церкви. Феофілакт, який був присутній під час розмови, викрив єретиків і напророкував імператору швидку загибель. За це єпископа заслали у віддалену фортецю. Там святитель провів 30 років і там же помер. Через два роки після його смерті шанування ікон було відновлено.

У народному календарі 8 березня – свято Вербоносиця. До цього часу починала розпускатися верба. Прикмети дня говорять про погоду: яка погода сьогодні — таким буде і літо; прилетіли жайворонки — весна буде теплою; туман цього дня — ще будуть заморозки; якщо на Вербоносицю вдарить мороз — протримається довго. У народі кажуть: "Верба розпустилася — весна до літа спорядилася".

Цього дня звертаються до святого з проханнями зміцнити у вірі, дати сил винести життєві негаразди, просять миру і дива.

З давніх-давен у народі вірять у чудодійну силу верби, тому на Вербоносицю жінкам потрібно принести в дім кілька вербових гілочок та поставити на видному місці – щоб вигнати з оселі тягар зими. За старих часів вербою злегка хльостали тіло – для весняної легкості, а якщо боліла голова, то гілочку верби розминали та клали під хустину, щоб біль відступив. Вважається також, що цього дня потрібно обов'язково допомогти тому, хто попросить.

Серед заборон, що сьогодні не можна робити — злитися, лаятися, відмовляти в допомозі.

У народі вважається, що цього дня не варто починати нові справи, вирушати в далеку дорогу і давати гроші в борг.

Читайте також на порталі "Коментарі" — День ангела 19 лютого: кого сьогодні варто привітати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини