Головна Новини Суспільство події День ангела 19 лютого: кого сьогодні варто привітати
commentss НОВИНИ Всі новини

День ангела 19 лютого: кого сьогодні варто привітати

День ангела відзначають на честь пам'яті святого чи мученика, ім'я якого носить дитина

19 лютого 2024, 09:20
Поділіться публікацією:

Як передає портал "Коментарі", сьогодні варто підготувати теплі слова для друзів та близьких із іменами: Вакула, Марта, Севастян, Марфа, Максим, Микита, Юліан, Василь, Іван. Крім того, іменини святкуватимуть: Архіп, Богдан, Дмитро, Євген, Макар, Теодор, Федір.

День ангела 19 лютого: кого сьогодні варто привітати

День ангела. Фото з відкритих джерел

19 лютого за новим церковним календарем православні згадують апостолів від 70-ти Філімона та Архіпа. У народі – свято Архіпів день, Філя Весняний.

Архип і Філімон, за однією з версій, були братами, за іншою — Архип був сином Філімона. Обидва присвятили життя служінню Богові. Філімона та його дружину, рівноапостольну Апфію, хрестив сам апостол Павло. У своєму будинку, у місті Колосси, Філімон із дружиною влаштували церкву, де збиралися християни. Але за імператора Нерона ними влаштували гоніння. Одного з язичницьких свят натовп схопив подружжя і Архіпа. Молоду людину сильно порізали, а Філімона з Апфією засудили до побиття камінням. Усі троє загинули мученицькою смертю і зараховані до лику святих.

У народному календарі 19 лютого – свято Архіпів день, Філя Весняний, Філімон, Федот. Спостерігаючи за сьогоднішнім днем робили прогноз погоди: якщо сонячний день — рік буде врожайний. Нанесло снігу — трава пізно виросте. Чайка над будинком пролетить — скоро зійде лід.  Вважається, що якщо день видався зовсім теплий, то погода навесні буде непередбачуваною.

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – важко працювати, але й лінуватися теж не слід. Не дозволяється лаятись і думати про погане. Потрібно стежити за чистотою — вдома, тіла та думок. Забороняється відмовляти у допомозі тим, хто попросить — інакше успіх відвернеться.

Цього дня можна піти до церкви чи помолитися вдома. У святих апостолів просять допомоги у зміцненні віри, поради, як перестати сумніватися. За народними прикметами, господиням потрібно присвятити день клопотам на кухні — вважається, що чим більше страв наготуєш, тим багатшим буде будинок. За старих часів обов'язково пекли коровай і роздавали по шматочку всім домашнім. Також слід подати милостиню, нагодувати жебраків чи безпритульних тварин — чим більше добрих справ буде зроблено в Архіпов день, тим щасливішим і вдалим виявиться рік для сім'ї.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому 9 січня особливий день: кого треба привітати з днем ангела.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини