Головна Новини Суспільство події Яка ймовірність реформування Радбезу ООН – до чого це призведе
commentss НОВИНИ Всі новини

Яка ймовірність реформування Радбезу ООН – до чого це призведе

У Раді безпеки ООН має бути варіант подолання права вето постійних членів

18 вересня 2023, 16:02
Поділіться публікацією:

Цього тижня у США відбудуться засідання Генасамблеї та Радбезу ООН. Відомо, що до Штатів вирушить президент України Володимир Зеленський. Можлива його зустріч із головою Білого дому Джо Байденом, який, судячи з усього, виступить із пропозицією внести зміни до структури Ради безпеки ООН. А саме – розширивши склад його постійних членів, які мають право вето (зараз це США, РФ, Британія, Китай та Франція) за рахунок Індії, Бразилії, Німеччини та Японії. З аналогічною пропозицією, схоже, виступить і Німеччина. Якою є ймовірність підтримки подібних ініціатив? Як ще слід реформувати ООН? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Яка ймовірність реформування Радбезу ООН – до чого це призведе

Радбез ООН. Фото: з відкритих джерел

Сьогодні Рада безпеки ООН – непрацюючий механізм

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук звертає увагу, що сама ідея про розширення Ради Безпеки ООН – не нова.

"Я не говорю про перелік країн, що пропонуються зараз як постійні члени даного органу (хоча перелік цілком зрозумілий, виходячи з розміру їх ВВП, кількості населення, впливу на глобальний світ). Але насамперед мова повинна йти про зміну правил застосування вето", – упевнений експерт.

Він наголошує, що на сьогоднішній день Рада безпеки ООН – непрацюючий механізм.

"Це факт. Адже якщо хоч одна з країн постійних членів має право вето, рішення не приймається. Саме це слід переглядати, – вважає Борис Кушнірук. – Має бути варіант подолання права вето постійних членів. Якщо цього зробити, а просто розширити їх кількість, це ще більше паралізує діяльність цієї інституції. Адже просто буде більше гравців, які матимуть змогу накладати вето".

Ініціатива щодо розширення числа постійних членів Ради безпеки ООН може бути підтримана

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук розмірковує так:

"Про необхідність реформування ООН йдеться вже досить давно. І Україна неодноразово порушувала це питання. Зокрема, про це говорив президент Зеленський, звертаючись безпосередньо до Генасамблеї. За його словами, ООН має або докладати реальних зусиль для припинення воєн (включаючи російсько-українську), тим самим забезпечуючи дієвість свого Статуту, або припинити свою діяльність (точніше — бездіяльність) у нинішньому вигляді".

За словами експерта, особливо гостро питання необхідності реформування ООН постало 2022-го, після початку повномасштабної російської агресії проти України.

Водночас, зазначає він, слід розуміти, що сама собою структура ООН робить вкрай скрутним будь-яке реформування цієї організації. Залишається відкритим питання із постійними членами Радбезу, а також того факту, що там знаходиться РФ. І не просто перебуває, а, здійснюючи агресію проти України, має можливість блокувати будь-які рішення ООН, які б могли якось протидіяти даній агресії.

"Ініціатива щодо розширення числа постійних членів Ради безпеки ООН може бути підтримана, – вважає Петро Олещук. – Але це навряд чи призведе до глобальних змін. Лише розширить кількість представників у цьому органі, не знімаючи питання перебування в Раді безпеки країни-агресора – Росії. Країни, яка, до того ж, займається ядерним шантажем. Це серйозна проблема, яку вирішити буде непросто".

ООН потребує системного реформування, упевнений політолог. Обов'язково мають бути змінені правила гри, у тому числі щодо перебування серед постійних членів Ради безпеки держави-агресора – Росії.

"Поки що ж майбутнє звернення Байдена скоріше має на меті привернути увагу до (на)ефективності інститутів ООН, ніж реально провести ефективну реформу", – констатує Петро Олещук.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які очікування від майбутнього візиту Зеленського до США – чи будуть несподіванки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини