Головна Новини Суспільство події Як зупинити ірано-російську співпрацю – що потрібно зробити Україні та Заходу
commentss НОВИНИ Всі новини

Як зупинити ірано-російську співпрацю – що потрібно зробити Україні та Заходу

Експерти звернули увагу на кілька варіантів, як можна змусити Іран припинити підтримувати путінський режим у війні

29 травня 2023, 16:48 comments3583
Поділіться публікацією:

На заклик президента України Володимира Зеленського до народу Ірану не ставати співучасникам кривавої російської війни, не постачати до РФ іранські дрони-камікадзе Shahed та інші види озброєнь, з'явилася реакція офіційного Тегерана. Представник іранського МЗС Насер Канаані цинічно назвав звинувачення на адресу його країни брехливими, наголосивши, що це "відповідає антиіранській пропаганді та медіа-війні", нібито спрямованій на залучення до України "якнайбільшої кількості зброї та фінансової допомоги від західних країн". Тим часом, у матеріалі телеканалу CNN повідомляється, що дрони та інші види зброї постійно постачаються Тегераном до РФ Каспійським морем. Як можна (і чи можна) зупинити ірано-російську військову співпрацю? Які країни здатні допомогти цьому? Які "чорні лебеді" (раптові, непередбачувані події) можуть обірвати зв'язок Тегерана та Москви? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Як зупинити ірано-російську співпрацю – що потрібно зробити Україні та Заходу

Іран та Росія. Фото: з відкритих джерел

Наша проблема в тому, що Україна не є впливовою країною у близькосхідному регіоні, щоб щось пропонувати

Експерт із міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що зупинити ірано-російську військову співпрацю можна. І тут, зазначає він, є кілька варіантів.

Перший – якщо між РФ та Іраном різко погіршаться відносини, спалахне конфлікт. Поки що передумов до цього немає, акцентує експерт. Тому і цей варіант малоймовірний.

Другий — якщо Іран буде повністю поглинений внутрішніми проблемами таких масштабів, що йому стане не до експорту озброєнь.

"Це має бути щось рівня громадянської війни, внутрішніх конфліктів, масштабної політичної кризи. Щось подібне ми бачили восени минулого року, коли відбувалися масові антиурядові виступи. Але вони не вилилися у щось серйозніше, – пояснює Ілля Куса. — Так, Іран зараз переживає складний період. Є млява політична криза. Але вона не несе загрози цілісності держави, що може призвести до припинення співпраці з багатьма, не лише з Росією".

Третій сценарій – це якщо Іран увійде в домовленості із Західними країнами.

"Приміром, пакетні домовленості щодо регіональної безпеки, щодо ядерної програми. В рамках яких Тегеран візьме на себе зобов'язання не постачати зброю в РФ або серйозно обмежити військово-технічну співпрацю з Москвою, — уточнює експерт. – Це можливий варіант. Але його швидка реалізація не проглядається. Переговори між Іраном та Заходом йдуть, однак, дуже повільно, складно, за посередників. І видно, що в тих самих США немає політичної волі домовлятися з Іраном. Питання "токсичне", чутливе для Адміністрації Байдена. Особливо з наближенням президентських виборів (листопад 2024-го)".

Ілля Куса зазначає, що якось вплинути на Іран можуть США, ЄС, Китай (останній в економічній площині має серйозний вплив, менше – у військово-політичній). Наразі на Іран також впливають регіональні процеси на Близькому Сході.

"Після нормалізації відносин із Саудівською Аравією, у Тегерані стали більш чутливими до сигналів з арабських країн, – звертає увагу експерт. – Якби була можливість у цю регіональну стабілізацію пакетом "зашити" питання відмови Ірану від надмірного зближення з Росією, це був би добрий варіант. Але поки що я не бачу, як можна прив'язати цей наш інтерес до регіонального порядку денного на Близькому Сході. Там Україна має, на жаль, слабкі позиції".

Є ще один момент, на думку Іллі Куси, пов'язаний із внутрішньополітичними процесами в Ірані.

"Там досить конкурентна політична система. Багато елітних груп, які між собою змагаються за вплив та владу. І не всі еліти виступають за зближення з Росією. Якщо в Ірані в результаті внутрішньої боротьби переможе та частина політикуму (переважно представники ліберально-помірного табору, а також помірно-консервативного), то це могло б призвести до обмеження військової співпраці між Тегераном та Москвою", – міркує експерт.

На його думку, сподіватися на якісь "чорні лебеді" — це інфантильна позиція. Вони на те і "чорні лебеді", що раптово виникають, пояснює Ілля Куса.

"Наша проблема в тому, – зазначає він, – що Україна не є впливовою країною у близькосхідному регіоні, щоби щось пропонувати. Більше того – ми не хочемо нічого пропонувати. Не ведемо переговори із нинішньою іранською владою (зі зрозумілих причин), фактично розриваючи відносини. Ми займаємо позицію, солідарну з позицією країн Заходу, де вважають, що тиск на Іран є найбільш прийнятною моделлю примусу його до якихось поступок".

Щоб позбавити Іран можливості постачати ті ж Shahed до Росії, слід знищити відповідні виробничі потужності

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан поділився таким коментарем:

"Іран – це відверта держава-спонсор тероризму, яка допомагає Росії вести війну проти України. Єдина держава, що постачає РФ у таких обсягах ті ж дрони, які завдали вже величезної шкоди нашій країні. Тому Україна має розірвати дипломатичні відносини з Іраном. І запровадити проти нього повноцінні широкомасштабні санкції (сьогодні Верховна Рада погодила введення санкцій проти Ірану на 50 років – Ред.), які передбачають заборону постачання туди будь-якої української продукції, включаючи сільськогосподарську. Слід припинити будь-які торговельно-економічні відносини з Іраном. Широкомасштабні санкції має запровадити і вся світова спільнота. Так само як – припинити дипломатичні відносини з офіційним Тегераном. І Україна має домагатися цього хоч би від своїх партнерів".

Щоб позбавити Іран можливості постачати ті ж Shahed до Росії, слід знищити відповідні виробничі потужності, упевнений експерт.

"Мова про заводи, на яких ці дрони виготовляються, – уточнює він. – З відкритих джерел відомо, що Ізраїль уже намагався це зробити. Але, зважаючи на все, ці спроби не були повноцінно успішними. Отже, треба продовжувати. І з коаліцією держав, які підтримують Україну, розробити таку спеціальну операцію, яка б дозволила остаточно знищити іранські військові заводи".

Ще варіант – якось перекрити Каспійське море. Але Україна для цього наразі не має необхідних потужностей, зазначає Вадим Трюхан.

"Ми в цьому питанні повністю залежимо від доброї волі наших партнерів, де-факто – союзників. Насамперед США, – пояснює експерт. – Поки що слід бути готовими відбивати нові та нові атаки ірано-російських БПЛА. Постійно зміцнювати свою систему ППО, активно працюючи з партнерами у цьому напрямі. Паралельно шукаючи спосіб припинення як виробництва іранських дронів, так і їх постачання до РФ. А "чорним лебедем", здатним швидко припинити ірано-російську військово-технічну співпрацю, може стати повалення режиму аятол в Ірані. Там уже довгий час триває протистояння чинного режиму з опозицією. Але поки що не ясно, чим усе закінчиться. Тут має своє слово сказати іранський народ. Тому саме до нього звертався президент Зеленський, а не до нинішнього режиму".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорить реакція Путіна на рейд Бєлгородщиною – що починають усвідомлювати росіяни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини