Як змінилося ставлення українців до всього російського – опитування

За рік повномасштабного вторгнення російських військ в Україну українці стали значно менше використовувати російську мову

Соціологи фіксують зростання неприйняття всього російського за рік повномасштабної війни українці стали менше використовувати російську мову та відвідувати церкву Московського патріархату. Про це повідомляє портал "Коментарі", з посиланням на опитування компанії Info Sapiens.

Частка україномовних зросла з 46% у лютому 2022 року до 62% у січні 2023 року, а частка російськомовних знизилася з 26% до 13% (інші – білінгви). Відсоток прихильників УПЦ Московського патріархату зменшився з 15% у лютому 2022 року до 4% у січні 2023 року.

2021 року 72% українців ставилися до Росії негативно, а 2022-го — 95%. Частка прихильників Росії українців зменшилася з 20% у 2021 до 1% у 2022 році.

Опитування проведене компанією Info Sapiens 17-19 лютого серед 1011 респондентів. Телефонне опитування не враховує думки українців, які виїхали за кордон та думки мешканців окупованих у 2022 році територій без українського мобільного зв'язку. Максимальна теоретична похибка вбирається у 3,1%.

Варто зазначити, що КМІС також провів опитування, за підсумками якого з'ясувалося, що переважна більшість наших співвітчизників, а саме 90% вважають, що необхідно завдавати ударів по території Росії. Водночас є певна розбіжність у думках, які саме об'єкти потрібно вражати.

Читайте також на порталі "Коментарі" - історичний виступ Байдена в Польщі: головні меседжі - який сигнал був адресований РФ.

Також видання "Коментарі" повідомляло – чому українці підтримують удари по території РФ – чи варто чекати на почастішання таких "бавовн". Експерти під час ексклюзивного інтерв'ю розібралися у ситуації.