Головна Новини Суспільство події Як себе показала СБУ у війні проти РФ: чим приємно дивують наші фахівці – де ще потрібно попрацювати
commentss НОВИНИ Всі новини

Як себе показала СБУ у війні проти РФ: чим приємно дивують наші фахівці – де ще потрібно попрацювати

Ледь не щодня по всій території України СБУ затримує значну кількість російської агентури, агітаторів, колаборантів та коригувальників вогню

25 березня 2023, 11:15 comments1170
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 25 березня, в Україні відзначається День СБУ. Напередодні президент Володимир Зеленський привітав колектив Служби, наголосивши, що вона проходить фундаментальну внутрішню трансформацію та дає країні такі результати, якими можна пишатися. Що можна сказати про зміни в СБУ за понад рік повномасштабної російської агресії? Які сильні сторони продемонструвала Служба, де ще варто було докласти зусиль для змін на краще? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Як себе показала СБУ у війні проти РФ: чим приємно дивують наші фахівці – де ще потрібно попрацювати

СБУ. Фото: з відкритих джерел

З початком повномасштабної війни пріоритет СБУ змістився на виявлення та припинення злочинів за основним функціоналом української спецслужби

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак поділився такою думкою:

"Повномасштабне вторгнення змусило СБУ, втім, як і більшість інших державних органів, змінити свої підходи до роботи. Ми бачимо, що пріоритет змістився з розслідування економічних та корупційних злочинів – на виявлення та припинення злочинів за основним функціоналом української спецслужби".

Останнім часом, ледь не щодня, по всій території України затримують значну кількість російської агентури, агітаторів, колаборантів та коригувальників вогню, зазначає експерт. За його словами, звертає на себе увагу, що 95% таких затримань супроводжуються фотоматеріалами, де можна справді переконатися у протиправній діяльності таких людей (ті ж скріншоти їхнього листування у месенджерах із російськими кураторами).

"Слід розуміти, що кожен такий затриманий коригувальник вогню – це зірваний ракетний обстріл російськими військами цього регіону, – наголошує Іван Ступак. – Так, після війни СБУ ще має провести детальну (і наскільки можна – публічну) роботу над помилками. У тому числі, в частині того, як вона діяла на початку вторгнення, щодо виявлення у своїх рядах високопоставлених зрадників. Але це буде після війни. А зараз нам усім разом слід працювати на перемогу. І – вітаю зі святом усіх причетних!".

СБУ показала високий клас у контррозвідувальній діяльності, у питанні оборони країни

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко звертає увагу, що, згідно з останніми соцопитуваннями, рівень довіри до СБУ зріс у рази, ніж перед повномасштабним вторгненням РФ.

"Показники – безпрецедентні. Це свідчить про те, що служба показала себе з кращого боку. Раніше ставлення до неї було небезпечне, а то й негативне, зокрема через т.зв. "економічні злочини", які вона розслідувала. Зараз СБУ показала високий клас у контррозвідувальній діяльності, у питанні оборони країни. Тому було нівельовано минуле негативне ставлення", – пояснює експерт.

Абсолютно вірним він називає рішення президента Зеленського про заміну Баканова на Малюка на чолі СБУ.

"І це вже приносить свої плоди. Малюк – людина, яка зосереджена саме на війні, на контррозвідувальній діяльності. На всьому тому, чим особливо активно має займатися СБУ у такий час", – зазначає Ігор Петренко.

Якщо говорити про проблемні моменти, то, за словами експерта, нікуди не поділися економічні питання, в які так чи інакше втручається СБУ.

"Реформа Служби зі зрозумілих причин відійшла зараз на другий план. І доки економічне питання не відійде від СБУ, з нею завжди залишатиметься потенційний корупційний шлейф, – вважає Ігор Петренко. – Втім, я більш ніж впевнений, що після закінчення війни нашою перемогою реформа СБУ знову постане на порядку денному. І ця структура буде зосереджена на виявленні зрадників, шпигунів і так далі. А у питанні виявлення економічних злочинів потрібно знайти збалансований підхід. Безумовно, ті ж зрадники можуть використовувати ці інструменти у своїх цілях. Але слід все ж таки чітко визначити підслідність такого роду правопорушень. І логічно буде повернутися до цього після війни".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи ведеться підготовка до переговорів України та Китаю на найвищому рівні: Володимир Зеленський зняв інтригу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

7575

25 березня 2023, 14:34

Xочeшь бecплатнoго сeкcа с кpасивой и pазвратной незнакoмкoй?! Тыcячи девoк ждут тeбя, без региcтрации и бoтов, без шлюx и pазводил, все анoнимнo и бeсплатнo. Пpосто попpобуй ----- https://e.vg/keks


Новини